Dostupni linkovi

Tadić: Istraga NIS-a može ugroziti odnose sa Rusijom


Bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da istraga privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) može dovesti u pitanje odnose s Rusijom, pošto se implicitno optužuju državni vrh te zemlje i investitor "Gaspromnjeft".

"Važno je skrenuti pažnju javnosti, a to i elementarna logika nalaže, da nijedna finansijska malverzacija u ovom poslu nije mogla biti urađena bez učešća vrha ruske države, tako da Vlada ovakvim istragama dovodi u pitanje i krediblitet ruske strane", kazao je Tadić za agenciju Beta.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je u ponedeljak da je osnovan specijalni istražni tim u policiji koji će ispitati nepravilnosti u privatizaciji NIS-a.

"Problem je što ovaj, moguće samo medijski spektakl, lako može postati ozbiljan spoljnopolitički problem", istakao je Tadić koji je u svojstvu predsednika Srbije prisustvovao potpisivanju ugovora o prodaji NIS-a ruskom Gaspromnjeftu 24. decembra 2008. godine.

Bivši šef države je dodao da bi istraga morala da obuhvati i poslanike Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u prethodnom sazivu Narodne skupštine, kao i sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jer su svi u parlamentu glasali za ratifikaciju sporazuma sa Rusijom.

Tadić je ocenio da je teško proceniti šta stoji iza te odluke vlasti i da se možda radi o "skretanju pažnje" s toga da Vlada Srbije angažuje ljude koji su oštetili državu da vode javna preduzeća, poput Milana Beka, koga naziva "najvećim štetočinom srpske privrede".

Naglasio je da je prodaja NIS-a bila uslov za sklapanje energetskog sporazuma sa Rusijom i ocenio da je to bio najpovoljiniji mogući aranžman, bez kojeg bi Srbiju zaobišao i gasovod "Južni tok".

NIS je prodat decembra 2008. godine tako što je vlasnik 51 odsto akcija kompanije postao ruski Gaspromnjeft, u sastavu Gasproma. Većinski udeo u NIS-u prodat je za 400 miliona evra, a ruski partner je preuzeo obavezu da ulozi 500 miliona evra u modernizaciju Rafinerije Pančevo, što je učinjeno u predviđenom roku.

XS
SM
MD
LG