Dostupni linkovi

Vladimir Putin stiže na Krim


Ruski predsjednik Vladimir Putin i visoki vladini zvaničnici i brojni poslanici stižu u dvodnevnu posjetu anektovanom Krimu gdje će održati sastanak s članovima nacionalnog Savjeta bezbjednosti u očitom demonstriranju podrške ruskom pripojenju tog crnomorskog ukrajinskog poluotoka uprkos novim ekonomskim sankcijama Zapada, prenose agencije.

Glavna poruka putovanja je politička i trebala bi pokazati da je Krim sastavni dio Rusije te da nema povratka natrag uprkos sankcijama, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman. Navodno će se razgovarati o unutrašnjim pitanjima uključujući stanje državnog budžeta, kako pokriti troškove socijalnih programa uzimajući u obzir usporavanje ruske ekonomije, kao i o planovima za razvoj Krima.

Rusija je anektovala Krim u martu nakon što su prozapadni demonstranti u Kijevu svrgnuli predsjednika Viktora Janukoviča bliskog Moskvi. Zapad je osudio taj čin i uveo zabranu izdavanja viza te zamrznuo imovinu nekih visokih ruskih zvaničnika.

Nakon pogoršavanja odnosa proteklih mjeseci, SAD i EU su prošle sedmice uveli oštrije ekonomske sankcije protiv Moskve zbog podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG