Dostupni linkovi

Gaza: Zastoj u pregovorima


Izrael i Hamas i dalje poštuju 72-časovno primirje koje je stupilo na snagu u nedelju u ponoć, ali su pregovori o dugoročnom prekidu vatre u zastoju.

Izraelska vojska saopštila je jutros da nijedna raketa nije ispaljena iz pojasa Gaze. Izrael nije sproveo nijednu operaciju.

Ipak, pregovori o trajnijem zatišju u sukobu izraela i Palestinaca su u zastoju, jer postoji veliki jaz između dveju strana, koje bi trebalo premostiti, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike.

"Jaz je vrlo dubok. Nema napretka u pregovorima," rekao je jedan izraelski zvaničnik AFP-u u trenutku kada je 72-časovno primirje ušlo u drugu dan i drži se na terenu, što je veliko olakšanje za milione stanovnika s obe strane granice.

Kasno sinoć je jedan palestšnki zvaničnik u Kairu rekao je da se pregovoralo skoro 10 sati.

"Pregovori su bili ozbiljni," rekao je neimanovani zvaničnik, dodavši da Izraelci inistiraju na demilitarizaciji Hamasa, koji de faktro kontroliše Gazu ali da su Palestinci to odbili.

On je takođe rekao da bi današnji sastaank trebalo da bude najvažniji, nagovestivši da se oceckuje bavljenje ključnim problemima,kao što je izraelska blokada.

XS
SM
MD
LG