Dostupni linkovi

Preminuo Vladimir Beara


U splitskoj bolnici u noći s nedjelje na ponedjeljak, preminuo je Vladimir Beara, jedan od najvećih vratara Jugoslavije i Hrvatske.

Vladimir Beara životnu bitku izgubio je u 85 godini života.

Rođen je 26. kolovoza 1928. godine u Zelovu kod Muča. Za Hajduk je nastupao od 1947. i zabilježio ukupno 136 nastupa i osvojio tri naslova prvaka. Kada je 1955. prešao u Crvenu zvezdu, to je bio skandal stoljeća o kojemu se godinama govorilo. Sa Zvezdom je osvojio još četiri prvenstva i dva kupa.

Karijeru je okončao u njemačkim klubovima Allemagni i Viktoriji. U doba dok je aktivno igrao, bio je ponajbolji europski i svjetski vratar. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica među kojima su Svjetska prevenstva u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Dobitnik je srebrne medalje na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju - u finalu obranio je penal Ferencu Puskásu.

Godine 1953. igrao je za FIFA-inu reprezentaciju u susretu Ostatak Europe-Engleska. Konačni rezultat utakmice, koja se igrala na Wembleyu: 4:4, ali Beara, koji je branio jedno poluvrijeme, primio je samo jedan gol; ostala tri je primio austrijski golman Zeman. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije nastupio je 60 puta. Kasnije je bio trener 23 godine.

XS
SM
MD
LG