Dostupni linkovi

Obama: Sankcije protiv Rusije imaju efekta


Predsednik SAD Barak Obama ocenio je danas da američke sankcije protiv Rusije zbog njenog postupanja u Ukrajini daju rezultate, ali je dodao da će se Vašigton suočiti s mnogo drugačijim pitanjima ako Moskva, kojim slučajem, krene u invaziju na istočnu Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici upozoravaju na gomilanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i dodaju da to može biti uvod u veliki upad sa ciljem zaštite proruskih separatista.

Iako i republikanci i demokrate u američkom Kongresu žele da SAD pošalju vojnu pomoć Ukrajini, Obamina administracija za sada govori kako ne veruje da je američka vojna pomoć potrebna.

"Imajte u vidu da je ruska vojska mnogo veća od ukrajinske. Prema tome, ovde nije pitanje da li ukrajinska armija ima neko dodatno naoružanje", rekao je Obama novinarima.

SAD i Evropska unija optužuju Rusiju, koja je u martu pripojila Krim, da podgreva tenzije u istočnoj Ukrajini, snabdevajući separatiste oružjem i stručnom pomoći.

"Barem se do sada borimo s grupom separatista koji su umešani u užasno nasilje. Ali ako se suočimo s ruskom invazijom, to su očigledno neka drugačija pitanja. Nismo još došli dotle", rekao je Obama.

Prema njegovoj oceni, sankcije protiv Rusije deluju "kako je planirano, izlažući rusku ekonomiju ogromnom pritisku".

XS
SM
MD
LG