Dostupni linkovi

Tuga zbog ubistva Tijane Jurić, Dan žalosti u Subotici


Tijana Jurić
Tijana Jurić

Najgore slutnje su se obistinile. Devojčica Tijana Jurić, za kojom se tragalo od 26. jula, je ubijena, a policija je uhapsila osumnjičenog za njeno ubistvo Dragana Đurića (34) koji je priznao zločin. Tragična sudbina ove devojčice izazvala je burne reakcije javnosti u Srbiji.

Telo petnaestogodišnje Tijane Jurić policija je pronašla nadomak grada Sombora, nekoliko destina kilometara od Bajmoka gde je devojčica oteta. Do mesta na kome je bilo zakopano njeno telo, istražitelje je odveo Dragan Đurić koji je prethodno priveden zbog sumnji za ubistvo.

Na osnovu dosadašnje istrage utvrđeno je da je Tijana Jurić udarena automobilom, posle čega je oteta i ubijena, kaže ministar policije Nebojša Stefanović:

„Udario je Tijanu svojim vozilom. Prišao joj jer nije bila teško povređena. Kada je počela da traži pomoć uhvatio je za vrat i udarao. Ubacio je u svoje vozilo, odvezao u atar. Još uvek istražujemo i to će obdukcija pokazati da li je silovana ili ne. U tom vozilu, skinuo je odeću sa nje, odvezao je na oko 10 kilometara od Sombora i tu pored puta zakopao“, prenosi detalje istrage Stefanović.

Sve do sada otkriveno ukazuje na to da osumnjičeni Đurić u ovom zločinu nije imao saučesnika. Identifikovan je i priveden u svojoj mesarskoj radnji u beogradskom naselju Surčin.

Tokom višečasovne policijske prismotre Đurić se ponašao kao da se ništa nije dogodilo, rekao je ministar policije.

„Otišao je na poligrafsko koje je dugo trajalo i gde su stručnjaci rekli da je lagao vezano za sva pitanja koja se tiču ovog slučaja. To je potvrdilo sve naše sumnje i indicije i on je u narednom delu obrade priznao da je počinio ovo delo. Moram da vam kažem lični sud i osećaj, da mislim da zbog ovakvog dela da mi je nekada žao što je Srbija ukinula smrtnu kaznu. Možda naše društvo nije bilo spremno za prihvatanje svih pravnih tekovina EU poput ukidanja smrtne kazne.“, kaže Stefanović.

Najoštrija kazna za najteža krivična dela, poput ubistva, u Srbiji iznosi 40 godina zatvora. Na tu činjenicu posle stava koji je izneo Nebojša Stefanović, podseća ministar pravde Nikola Selaković. On kaže da je kaznena politika za krivična dela, poput ovog za koje je osumnjičen Dragan Đurić, već dovoljno oštra.

„Kada je reč o ovakvim slučajevima koji mogu da se karakterišu kao krivično delo teškog ubistva, koji su nekada kažnjavani smrtnom kaznom koju smo ukinuli kao i sve druge evropske države da bismo postali članovi Saveta Evrope, za takvo krivično delo predviđena je kazna do 40 godina. To je najstroža kazna u našem sistemu i teško da ćete naći u nekom drugom evropskom sistemu težu kaznu. To je kazna kojom je zamenjena smrtna kazna. Možda to ljudima koji su prilično potreseni ovom tragičnom vešću u ovom trenutku kada razmišljaju više emocijama nego glavom, izgleda blago.“, rekao je Selaković.

Tragična sudbina ubijene devojčice Tijane Jurić šokirala je javnost u Srbiji, koja se do poslednjeg trenutka nadala da će biti pronađena, pogotovo nakon informacija da je viđena u susednoj Mađarskoj. Među neutešnima su i meštani Subotice sa kojima je razgovarala koleginica Vesela Laloš.

Meštani Subotice o ubistvu Tijane Jurić

U međuvremenu, na društvenoj mreži Fejsbuk pojavilo se nekoliko grupa pod nazivom "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić", od kojih najbrojnija ima više od 50 000 pristalica. Iz nevladinog sektora, Komiteta pravnika za ljudska prava, upozoravaju da u momentu burne reakcije javnosti zbog ubistva Tijane Jurić, ne treba stvarati atmosferu linča i osvetničku kampanju.

Iako su raniji slučajevi ukazivali na to da se počinioci teških krivičnih dela, zbog blago izrečenih kazni i neefikasnog pravosuđa ubrzo nađu na slobodi, stručnjaci su uvereni da to neće biti slučaj i sa Draganom Đurićem ako bude proglašen krivim.

Eventualno pooštravanje maksimalne zatvorske kazne kriminolog Zlatko Nikolić ne vidi svrsishodnim, jer smatra da one koji su spremni da počine teško ubistvo ne bi odvratile od toga.

„Smisao takve kazne i objašnjenje kao supsticuje za smrtnu kaznu jeste u takozvanoj teoriji onemogućavanja. Osuđenik osuđen na ovakvu kaznu se pušta iz zatvora tek kao ostarela osoba. Izuzeća za određena vrsta krivičnih dela su takva da osuđenici gotovo nikada ne izlaze ranije. Pogotovo što više nismo sami, sad je u uslovima postojanja svih medija nemoguće da nešto uradite a da ne budete izloženi opravdanoj kritici.", smatra Nikolić.

Povodom ubistva Tijane Jurić, Gradsko veće Subotice donelo odluku da petak, 8. avgust proglasi Danom žalosti u tom gradu.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

  • Slika 16x9

    Vesela Laloš

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa i dugogodišnja saradnica iz Subotice za dnevni list "Danas".

XS
SM
MD
LG