Dostupni linkovi

Devet dana od nestanka Tijane Jurić policija bez informacija


Nestala Tijana Jurić
Nestala Tijana Jurić

Iako su potragu uključeni specijalni odredi policije Srbije, ali i okolnih zemalja, do sada nije pronađen validan trag koji bi ukazivao na to gde bi mogla biti petnaestogodišnja devojčica iz Subotice Tijana Jurić, nestala pre devet dana.

Ministar policije Nebojša Stefanović u svojoj poslednjoj izjavi o ovom slučaju navodi da je istraga komplikovana, ali da se ipak nada pozitivnom raspletu.

Stefanović je u izjavi RTS-u rekao da ima novih akcija policije, ali da do čega se konkretno došlo nije u mogućnosti da kaže zbog posebne osetljivosti ovog slučaja.

"Razgovarao sam sa ljudima iz kriminalističke policije koji su preduzeli opsežme mere, u Bajmoku, i Subotici, ali i čitavoj Srbiji, zajedno sa kolegama iz Mađarske, i mogu reći da se vrlo ozbiljno radi na tome. Ali, ne smemo izlaziti u javnost ni sa kakvim izjavama da ne bismo otkrili nešto što bi moglo da ugrozi njen bezbedan povratak i pronalaženje", rekao je Stefanović.

Tijana je poslednji put viđena sa drugovima kod Sportskog centra "Rata", nakon fudbalskog turinira, a u Bajmoku, naselju u kojem žive njeni baka i deda.

Za Tijanom tragaju i njeni školski drugovi i prijatelji, a njena slika nalazi se na gotovo svakom drvetu, kući i zidu. Poslednji pokušaj u tome je i glasni apel za pomoć koji je ta grupa devojčica i dečaka uputila državnom vrhu, sa molbom da sve učine da se pronađe njihove drugarica.

Njena sestra Saška Sanja, te drugovi Maja, Milivoje, Veljko, Seba, Luka, Nataša, Stefan, Daki, Milica, Dejan, Boris, Milica uputili su pismo predsedniku Srbije, predsedniku Vlade i ministru policije u kojem između ostalog stoji:

"Devet dana živimo bez saznanja o Tijani! Svim srcem verujemo da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći, da se naše želje ostvare i da je ponovo zagrlimo, da je pronađete živu i zdravu i da nam je vratite. Jer, Vi to možete! Ono što mi možemo je da Vam opišemo šta osećamo i da Vas upoznamo sa našom Tijanom... Molimo Vas vratite nam našu Tijanu!!!"

Pismo sadrži njihove pojedinačne izraze strepnje, tuge i ljubavi prema Tijani, i iznad svega nade da će se ona vratiti. Pre svega roditeljima, koji devet dana žive u neopisivom strahu za život svog deteta.

"Očajni smo, sve ovo predugo traje, ne znamo gde nam je dete i u čijim je rukama. Ne želimo da posustanemo i izgubimo nadu. Samo da je pronađu živu", kažu roditelji nestale devojčice koji sa strepnjom osluškuju svaki zvuk telefona.

Ipak, neke više glasine nego proverene vesti da je Tijana viđena u Mađarskoj, ili da je lociran njen telefon bude nadu u njima, možda njihovu jedinu saveznicu ovog momenta u čitavoj tragediji.

Do sada je samo otkriveno nekoliko otisaka prstiju na jedinoj pronađenoj Tijaninoj patici, kao i otisci dve osobe na veštačkom noktu koji je pronađen uz patiku.

Iako je bilo nezvaničnih informacija da je viđena u Mađarskoj, pregled sigurnosnoh kamera na graničnim prelazima govori da tuda nije prolazila.

Policija istovremeno uzima iskaze na stotine osoba, koji su bili toga dana odnosno večeri na prostoru Sportskog centra, i koji su mogli videti Tijanu pre nestanka.

XS
SM
MD
LG