Dostupni linkovi

Sve teža izbeglička kriza u Iraku, nema dogovora o vladi


Irački parlament odložio je danas raspravu o budućem premijeru i umesto toga se usredsredio na sve težu izbegličku krizu.

Ekstremisti iz organizacije Islamska država i njihovi saveznici preuzeli su kontrolu nad velikim delovima severa i zapada Iraka, a pred njihovom ofanzivom sa tih teritorija izbeglo je na desetine hiljada ljudi, u poslednje vreme uglavnom iz verske grupe Jazida.

Iako je Iraku hitno potrebna nova vlada koja bi ujedinila rivalske političke grupe, parlament ne možu da se dogovori da li da formiranje vlade poveri partiji Država zakona premijera Nurija al Malikija, koja je na aprilskim izborima osvojila najviše glasova, široj koaliciji čiji je ona deo, ili da predlože novog kandidata, rekao je agenciji AP kurdski poslanik Pervan Muslih.

Al Maliki ima ambicije da bude premijer i u trećem četvorogodišnjem mandatu, ali su mnogi njegovi protivnici zatražili njegovo smenjivanje, optužujući ga da je prigrabio vlast i marginalizovao sunitsku i kurdsku manjinu.

UN su prošlog meseca saopštile da je od juna više od 500.000 ljudi zbog sukoba napustilo svoje domove u Iraku, čime je ukupan broj izbeglih i interno raseljenih dostigao 1,4 miliona, uključujući i 230.000 izbeglica iz susedne Sirije.

XS
SM
MD
LG