Dostupni linkovi

Svetski lideri obeležili početak Velikog rata


Više od 80 država, učestvovao u obeležavanju godišnjice početka Prvog
svetskog rata i napada nemačkih trupa na Belgiju. Oni su između ostalog položili vence na spomenik belgijskom kralju Albertu Prvom - "Kralju-vojniku".

Albert je u narodu dobio ime "Kralj-vojnik" jer je, mada poreklom iz nemačke dinastije Saks-Koburg-Gota, odbio 1914. zahtev Nemačke da Belgija kapitulira i sve vreme je dolazio na front u zapadnoj Belgiji i hrabrio svoje vojnike.

Belgijski kralj Filip Prvi i kraljica Matilda su danas bili domaćini evropskim zvanicama na svečanosti obeležavanja otvaranja Zapadnog fronta u Prvom svetskom ratu.

Kralj Filip je rekao da je "ova komemoracija nužna da bi se bolje gradila budućnost", ukazavši na to da je u Prvom svetskom ratu "žrtvovan ceo jedan naraštaj mladih Evropljana... a taj rat je konačno zbio sve narode pod krstom patnji".

Belgijski kralj je rekao da je "Evropska unija obezbedila decenije mira.., ali sećanje na rat 1914-1918 nas navodi da razmišljamo o odgovornosti onih koji rukovode državama".

Predsednik Francuske Fransoa Oland je na ceremoniji odao priznanje Belgiji zbog otpora Nemačkoj i zbog uloge u ratu, naglasivši da je "najveća opasnost za Evropu povratak sebičnosti".

Oland je naveo da "Evropa ne sme biti umorna od mira", podvukavši takođe da "više ne možemo ostati po strani u odnosu na Siriju, Ukrajinu, Gazu".

Predsednik Nemačke Jaokim Gauk je zahvalio Belgijancima zbog "koraka koje su učinili za pomirenje posle toliko užasa i patnje" i naglasio da "ništa nije moglo opravdati invaziju" Nemačke na Belgiju.

Princ Vilijam je danas, u ime Velike Britanije čiji su vojnici podneli velike žrtve u Prvom svetskom ratu na tlu Belgije, naglasio je da je "rat među nama postao nezamisliv" i, kao "znamenje pomirenja", pozdravio prisustvo državnika Nemačke i Austrije na obeležavanju godišnjice izbijanja tog rata u Belgiji.

U Britaniji je 100 godina od početka Prvog svetskog rata obeleženo službom u centralnoj katedrali u Glazgovu, uz prisustvo princa Čarlsa, premijera Dejvida Kamerona, prvog ministra Aleksa Salmonda i još 1.400 ljudi.

Kameron je rekao da je početak Prvog svjetskog rata bio veliki dan u britanskoj istoriji i da taj događaj zaslužuje da bude prikladno obeležen, pošto je skoro svaka britanska porodica i zajednica podnela žrtve u tom sukobu.

U pacifičkom regionu, premijeri Australije i Novog Zelanda Toni Abot i Džon Kej odali su počast desetinama hiljada vojnika iz svojih zemalja koji su poginuli daleko od kuće.

Nemačka je izvršila invaziju na neutralnu Belgiju 4. avgusta 1914. godine u okviru plana o napadu na Francusku. Do večeri je i Britanija bila u ratu.

Očekivalo se da rat neće trajati dugo, a borbe su, umesto toga, potrajale četiri godine.

Poginulo je 10 miliona vojnika, 20 miliona je ranjeno, a nastradali su i milioni civila dok su rušeni gradovi i propadale čitave imperije.

XS
SM
MD
LG