Dostupni linkovi

Otkrivanje tajni srednjovjekovne Bosne


Krajem juna nastavljena su arheološka istraživanja srednjovjekovne nekropole na lokalitetu Klisa, u mjestu Guča Gora općina Travnik, riječ je o drugoj fazi istraživanja koju je pokrenuo Zavičajni muzej Travnik uz finansijsku podršku Općine Travnik.

Kustos arheolog Zavičajnog muzeja Travnik Ajla Sejfuli u izjavi za Agenciju Fena rekla je da je nekropola u više navrata spominjana u stručnoj literaturi, gdje se navodi da su na ovom lokalitetu osim kamenih sarkofaga, od kojih je u ovim istraživanjima pronađen samo jedan, postojali i nadgrobni spomenici - stećci.

"Krajem 1950-ih godina u arheološku zbirku Zavičajnog muzeja prenesen je i nadgrobni spomenik koji ima formu krstače, a na kojem se spominje ime Petra Kušetića. Epitaf je pisan bosančicom, a na osnovu oblika i forme slova pretpostavlja se da potječe s kraja 14. odnosno početka 15. stoljeća", rekla je Sejfuli.

Ona je pojasnila da je u prvoj kampanji istraživanja, krajem prošle godine, otkriveno osam grobova, dok je u drugoj fazi otkriveno preostalih devet.

Sejfuli navodi da je riječ o grobovima sa skeletnim ostacima, od kojih je većina položena u drvene sanduke koji imaju formu korita i koji su svojim oblikom imitirali mnogo savršenije kamene sarkofage izrađene od muljike.

Također je istakla zanimljivost da su, kao i na ostalim nekropolama koje su istražene u okolini Travnika, svi skeletni ostaci bili pokriveni krečom, što se tumači kao jedan od načina sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

XS
SM
MD
LG