Dostupni linkovi

Aušvic: Svijet odaje poštu romskim žrtvama holokausta


Svijet u bivšem nacističkom logoru Aušvic odaje u subotu poštu desetinama hiljada Roma i Sinti, žrtvama holokausta, na dan kada su nacisti prije 70 godina pobili 2.897 logoraša - sve preostale Rome u logoru koji su podigli na jugu okupirane Poljske.

U Krakovu se već okupilo 1.000 mladih, među kojima su Romi iz 25 zemalja, koji će zajedno sa predstavnicima vlasti ispred Spomenika Romima i Sinti na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora Aušvic-Birkenau odati poštu pokoljenju djedova koji su pobijeni ili stradali u neljudskim uslovima logoraškog života.

Obilježavanje godišnjice romskog holokausta počelo je u Poljskoj još 30. jula, dok je u susjednim zemljama, recimo u Slovačkoj, pomen održan dan ranije, 1. avgusta, kako bi Romi mogli da stignu danas u Aušvic na centralnu komemoraciju.

Za Dan sjećanja na holokaust Roma odabran je 2. avgust, zato što su tada, 1944. godine nacisti u gasnim komorama likvidirali 2.897 posljednjih zatočenika tzv. romskog logora.

Kroz Aušvic, najveću nacističku fabriku smrti u okupiranoj Evropi, prošlo je 23.000 Roma a oslobođenje 27. januara 1945. godine nije dočekala 21.000 njih.

XS
SM
MD
LG