Dostupni linkovi

Hamas prihvatio 72-časovno primirje, Izrael uslovno


Palestinski borbeni pokret Hamas je noćas saopštio da je prihvatio humanitarno primirje" od 72 sata koje stupa na snagu u petak u 8:00 sati po lokalnom vremenu (05:00 GMT), izjavio je za AFP portparol Hamasa u Pojasu Gaza.

"Hamas i svi (palestinski) pokreti otpora prihvatili su humanitarni prekid vatre od 72 sata koji počinje u petak u 8:00 i koji će poštovati svi ti pokreti, ako druga strana (Izrael) bude poštovala prekid vatre", rekao je portparol Favzi Barhum.

Izrael će međutim tokom primirja nastaviti svoje "defanzivne" operacije, rekao je državni sekretar SAD Džon Keri koji je ugovorio prekid vatre.

Keri je primirje objavio tokom posete Indiji, u Nju Delhiju, i uz prekid vatre od 72 sata u Gazi, poprištu izraelske vojne ofanzive započete 8. jula, najavio da će Izraelci i Palestinci početi pregovore u Kairu što se očekuje već u petak.

Keri je rekao da će tokom primirja od 72 sata stanovnici Gaze dobiti hitno potrebnu humanitarnu pomoć, zbrinuti ranjene i sahraniti mrtve. Moćiće i da se snabdeju hranom i obave neophodne popravke vodovoda i elektro-mreže.

Džon Keri je rekao da je prekid vatre izdejstvovao zajedno s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom koji je uključen i u traganje za rešenjem sukoba Izraela i Hamasa u čijoj je najnovijoj fazi za protekle tri nedelje poginulo više od 1.350 Palestinaca i 60 Izraelaca.

XS
SM
MD
LG