Dostupni linkovi

Lekari bez granice: Rizik od širenja ebole


Epidemija ebole u zapadnoj Africi se pogoršava i rizikuje da zahvatiti druge zemlje, upozorio je zvaničnik organizacije Lekari bez granica (Medecins sans frontieres) Bart Jansens.

"Ova epidemija je bez presedana, apsolutno nije pod kontrolom i situacija se pogoršava" rekao je Jansens za belgijski list Libr Belžik (Libre Belgique).

Jansens je rekao da se epidemija ebole i dalje širi, posebno u Liberiji i Sijera Leoneu, gde postoje velika žarišta. Dodao je da ako se situacija brzo ne popravi, postji realan rizik da će druge zemlje biti zahvaćene.

Svetska zdravstvena organizacija i vlade treba da uvedu nove mere i da se organizuju da pojačaju napore za suzbijanje ove bolesti, rekao je Jansens.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izjavio je danas uoči kriznog sastanka posvećenoj toj temi u Londonu, da ebola predstavlja pretnju za Veliku Britaniju.

Epidemija ebole izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susednu Liberiju i Sijera Leone. Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije od 23. jula, ukupno je 1.201
osoba zaražena ovom bolešću, od kojih je 672 umrlo.

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. To oboljenje se uglavnom širi u kontaktu s obolelom osobom.

XS
SM
MD
LG