Dostupni linkovi

Stejt Department:Tenzije između SPC i CPC


U Crnoj Gori i dalje postoje tenzije između dvije crkve, Srpske i Crnogorske pravoslavne, a naročito zbog neriješenih imovinskih pitanja.

To se navodi u ovogodišnjem Izvještaju Stejt departmenta o vjerskim slobodama za 2013. godinu, u kojem se, između ostalog navodi da crnogorski Ustav i drugi zakoni i propisi štite slobodu vjeroispovesti u Crnoj Gori.

U ovogodišnjem Izvještaju se navodi kako Vlada Crne Gore u praksi "generalno poštuje vjerske slobode", ali da su tenzije prisutne između dvije crkve, SPC i CPC. Razlog tome su, stoji u Izvještaju, neriješena imovinska pitanja.

U dokumentu Stejt departmenta piše i da su se vjerske zajednice u Crnoj Gori uglavnom žalile zbog aktivnosti Vlade oko povraćaja crkvene imovine, procesom registracije, što se prije svega odnosi na SPC, kao i zboo uskraćivanju dozvola za boravak sveštenicima SPC u Crnoj Gori.

Navodi se i da je CPC kritikovala Vladu, jer je favorizovala SPC.

U dokumentu piše i da CPC, zbog okupacije od strane SPC, nije mogla da obavlja vjerske obrede u crnogorskim svetinjama, a navodi se i da su odnosi između glavnih ključnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, pravoslavnr, islamske i katolička, uglavnom prijateljski.

XS
SM
MD
LG