Dostupni linkovi

Ukrajina – treći pokušaj da se dođe do mjesta pada malezijskog aviona


Grupa holandskih i australskih eksperata, kao i saradnici OSCE-a, pokušaće u utorak ujutro i treći put da dođu do mjesta rušenja putničkog aviona Boing 777 malezijske aviokompanije, najavio je na brifingu u Donjecku čelnik tima Aleksandar Hug.

- Veoma smo brinuli zato što nismo mogli da dođemo na to mjesto i nastavimo rad. Znamo da tamo ima još beživotnih tijela putnika, potrebno ih je uzeti - rekao je on, prenosi RIA Novosti.
Po riječima Huga, grupa je u ponedjeljak pokušala drugi put zaredom bezuspješno da dođe do mjesta pada aviona, čijih je 298 putnika i članova posade poginulo.

Međutim, zbog borbi ukrajinske vojske i proruskih snaga eksperti su bili prinuđeni da se vrate.
Predstavnici OSCE-a su saopćili da su sve strane u konfliktu informisane da će ujutro eksperti ponovo pokušati da dođu do mjesta gdje se 17. jula srušila malezijska letjelica.

Ruska agencija navodi da su u borbama na periferiji gradova Šahtjorsk i Torez ustanici izgubili kontrolu nad selom Rasipnoe, gdje se nalazi dio ostataka srušenog aviona.

Ukrajinske agencije prenijele su u ponedjeljak saopćenje Ministarstva odbrane da su jedinice ukrajinske vojske ušle u Šahtjorsk, Torez i Lutugino što, kako ističu, stvara dobre uslove za konačno opkoljavanje proruskih snaga u Donjecku i Gorlovki.

Takođe, kako se navodi, nastavlja se borba za "potpuno oslobođenje gradova Pervomajsk i Snježnoje".

AP izvještava da su stanovnici Šahtjorska u panici napuštali grad i da su izvještači te agencije vidjeli da je jedna višespratnica pogođena s najmanje dvije granate.

Američka novinska agencija prenosi saopćenje ukrajinskog ministarstva odbrane da je ukrajinska vojska ušla u Šahtjorsk, ali da su kontrolni punktovi koji blokiraju ulaz u grad sa zapada pod kontrolom pobunjenika.

AP podsjeća na izvještaj Visokog komesara UN-a za ljudska prava po kom je od početka konflikta na istoku Ukrajine sredinom aprila do 26. jula poginulo najmanje 1.129 osoba i 3.442 ranjeno, što predstavlja ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopćio da je poginulo 356 osoba, prenosi agencija Tanjug.

XS
SM
MD
LG