Dostupni linkovi

Od početka sukoba u Gazi stradalo više od 800 Palestinaca


Diplomatski napori za okončanje sukoba izraelskih snaga i radikalnog palestinskog pokreta Hamas pojačavaju se pošto je više od 800 ljudi poginulo u sukobima koji traju više od dve nedelje, navodi agencija Frans pres.

Samo juče je u napadu izraelskih tenkova na severu pojasa Gaze ubijeno 15 ljudi, dok je više od 100 povređeno u zgradi u kojoj se nalazi škola Ujedinjenih nacija.

U sukobima koji su počeli 8. jula poginulo je više od 800 Palestinaca, dok je Izrael izgubio 32 vojnika koji su poginuli od 17. jula kada je pokrenuta kopnena ofanziva.

Sukob bi mogao da se proširi i na Zapadnu obalu, koja nije pod kontorlom Hamasa već umerenog Fataha, pošto je sinoć na toj teritoriji u okršaju Palestinaca i izraelskih snaga stradala jedna osoba.

Izraelske bezbednosne službe danas bi trebalo da razmotre mogućnost
prestanka vatre koji je u razgovoru s premijerom Izreala Benjaminom Netanjahuom u sredu predložio američki državni sekretar Džon Keri.

"Ako Hamas prihvati američki predlog, nije nemoguće da i Izrael odluči da to prihvati", rekao je jedan neimenovani izvor iz Izraela, a prenosi lokalni radio.

Predsednik Palestine Mahmud Abas takođe je nagovestio mogućnost
dogovora o prestanku vatre.

XS
SM
MD
LG