Dostupni linkovi

Blog uživo: Svet traži odgovore o avionskoj nesreći

Savet bezbednosti UN zatražio nezavisnu i sveobuhvatnu istragu; više svetskih zvaničnika izrazilo jaku sumnju da su malezijski boing 777 oborili proruski separatisti; SAD ne isključuju pomoć Rusije separatistima

11:20 18.7.2014.

Keri: SAD su užasnute

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da su SAD užasnute zbog pada putničkog aviona Malejžan erlajnza u istočnoj Ukrajini i izrazio saučešće porodicama 298 putnika i članova posade.

"Nemamo pravih reči da izrazimo saučešće porodicama gotovo 300 žrtava", naveo je Keri u saopštenju povodom rušenja aviona koji je leteo na redovnoj liniji Amsterdam - Kuala Lumpur.

Keri je vladama Malezije i Holandije, kao i porodicama poginulih, izrazio žaljenje zbog tragičnog gubitka, i rekao da im da su SAD sa njima "u ovom teškom času".

11:32 18.7.2014.

Svetski lideri traže međunarodnu istragu povodom obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine, u tragediji koja bi mogla da predstavlja prekretnicu u najtežoj krizi između Rusije i Zapada od okončanja hladnog rata.


Jedan američki zvaničnik rekao je u Vašingtonu da gaji “jake sumnje” da je boing 777 oboren sofisticirianom protivavionskom raketom koje su ispalili ukrajinski sepratisti koje podržava Moskva.

11:35 18.7.2014.

Abot: Nezadovoljavajući odgovor Rusije na zločin


Premijer Australije Toni Abot, kako prenosi Rojters, rekao je da se čini da proruski aktivisti sa istoka Ukrajine stoje iza obaranja aviona i da bi Moskva trebalo da odgovori na neka pitanja.


Premijer je rekao da "to što Rusija može da kaže da ovo nema nikakve veze sa njima jer se to desilo u vazdušnom prostoru Ukrajine, ne bi prošlo nikakvu ozbiljniju istragu".


"U situaciji u kojoj se čini da su proruski pobunjenici ubili Australijance koristeći, kako bi moglo da se ispostavi, teško naoružanje dostavljano iz Rusije, Australija to vidi veoma loše, i mi želimo najdublju moguću istragu", dodao je Abot.

11:42 18.7.2014.

Putin: Istražiti objektivno nesreću


Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da avionska "tragedija" u blizini ruske granice, pokazuje da je neophodno da se "hitno reši" kriza u Ukrajini.


"Pad aviona Malezija Erlajnza u istočnoj Ukrajini mora biti istražen detaljno i objektivno", naveo je Putin u saopštenju posle upućivanja saučešća holandskom premijeru Marku Ruteu zbog smrti velikog broja Holanđana u toj nesreći.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG