Dostupni linkovi

Josipović: Spreman sam dati prijedlog novog Ustava


Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako postoji mogućnost da građanima na referendumu ponudi svoj prijedlog novog ustava, u kojem se dio promjena odnosi i na izbore, na daljnju demokratizaciju izbornog sustava, pa i političkog života unutar stranaka.

"Kao ovlašteni predlagatelj idem s idejama i prijedlozima koji su, kako sada stvari stoje, većini stranaka neprihvaltjivi i teško će se za njih skupiti dvotrećinska većina u Saboru. Ali vremena se mijenjaju", istaknuo je Josipović u subotu.

Dodao je da je spreman na referendum dati prijedlog kompletnog ustava, ali uz suradnju onih političkih opcija i nevladinih organizacija koje bi bile spremne zauzeti se za to da referendum uspije.

Josipović je rekao kako stručno povjerenstvo za promjenu Ustava vodi i raspravu o preferencijskom izboru zastupnika.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je da u ovom trenutku imamo mnogo važnijeg posla od promjena izbornog zakona i Ustava.

"Nije da je Ustav nevažan, važan je, ali on kako-tako funkcionira. Međutim, nemamo se pravo baviti više time nego gospodarstvom, a u gospodarstvu se neke stvari ipak pomiču, premda još nismo zadovoljni", kazao je Milanović.

XS
SM
MD
LG