Dostupni linkovi

Plakati "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu" u centru Beograda


Na više mjesta u centru Beograda u četvrtak navečer, noć uoči 19. godišnjice genocida u Srebrenici, su postavljeni plakati sa likom haškog optuženika Ratka Mladića,ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, objavila je agencija Anadolija.

Na plakatima piše "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu", a Mladić je prikazan u vojnoj uniformi.

Na plakatima koji su polijepljeni na autobuskim stajalištima, podzemnim prolazima i zidovima u užem centru prijestolnice Srbije stoji i logotip "Srbska akcija - podvig i borba".

Vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću trenutno se sudi za genocid i druge ratne zločine pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine dosad je osuđeno 27 osoba. U Haškom tribunalu je pravosnažno osuđeno sedam osoba.

Najduža zatvorska kazna izrečena je Radislavu Krstiću, bivšem zamjeniku komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), 35 godina zatvora.

Pod optužbom za genocid u Srebrenici u Haškom tribunalu u toku je proces protiv više oficira tadašnje Vojske RS, uključujući i generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića.

Haški sud je za zločine u Srebrenici već osudio bivše oficire VRS Momira Nikolića na 27 godina zatvora, Radivoja Miletića na 19, Vidoja Blagojevića na 18, Dragana Obrenovića na 17, Dragana Jokića na devet godina zatvora i Milana Gveru na pet godina zatvora.

Poslije višegodišnjeg skrivanja, za genocid se sudi i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

XS
SM
MD
LG