Dostupni linkovi

Mogu li protesti pogoršati bezbedonosnu situaciju u Makedoniji?


Protesti zbog presude u slučaju "Monstrum"
Protesti zbog presude u slučaju "Monstrum"

Nastavak protesta motivisanih sudskom presudom u slučaju “Monstrum” i njihova sve veća masovnost mogu pogoršati opštu situaciju u Makedoniji, ocenjuju analitičari. Protesti su izraz nezadovoljstva zbog presuda u slučaju “Monstrum”, koji je završio početkom prošle nedelje, kada su šestorica osumnjičenih, inače Albanaca, dobili doživotnu kaznu zatvora zbog petostrukog ubistva od pre dve godine.

Od onoga što smo do sada videli, ovi protesti imaju potencijal da utiču na bezbednost u zemlji, kaže profesor Vladimir Pivovarov, raniji šef vojne obaveštajne službe.

“To su bili nasilni protesti, iako su i susedne zemlje, međunarodni faktor i političke partije apelirale na uzdržanost i na mirne proteste. Međutim, bili smo svedoci da protesti apsolutno nisu bili mirni, odnosno da je neko hteo da izazove incident.”

I predsednik Evroatlantskog saveta Makedonije Ismet Ramadani smatra da događanja povezana sa presudom o slučaju “Monstrum” mogu uticati na bezbednost zbog toga što je Makedonija, kao što kaže, krhka država.

“Ako se protesti nastave u svim gradovima, naročito tamo gde su većina Albanci, odnosno građani muslimanske veroispovesti, onda je već realno očekivati veću nestabilnost, jer ovi protesti mogu biti sve masovniji, a nije isključeno, i sve radikalniji.”

Profesor Arsim Sinani kaže da su protesti ne samo izraz nezadovoljstva prema sudskom sistemu, nego i prema aktuelnoj vladajućoj strukturi. Gnev naroda je dokaz da građani nisu srećni vladanjem aktuelnog liderstva i da oni imaju ulogu opozicije na makedonskoj političkoj sceni.

“Makedonska opozicija spava, albanska opozicija spava. Znači, imamo jedan proces u kojem je albansko stanovništvo počelo igrati ulogu opozicije u Makedoniji, zato što nemamo opoziciju.”

Nesumnjivo je da su protesti dobili versku konotaciju, jer oni počinju najčešće u petak nakon molitve, ispred Jaja-pašine dzamije u Skoplju, a na njima se čuju parole “Alah je velik”. Ovu versku konotaciju je osudio i poglavar Islamske verske zajednice Sulejman Redžepi u kolumni za dnevni list na albanskom jeziku Koha.

“Ja bih lično više hteo da bijem ljude koji manipulišu sa protestima nego da izražavam gnev prema policiji”, ističe Redžepi, kategorički osuđujući manipulacije koje su se pojavile na protestima. Njemu su neprihvatljive strane zastave sa arapskim tekstovima, koje su, kako kaže, zastave običnih manipulatora. Takva lica, bez sumnje, su uključena sa ciljem da se devalvira nacionalni ili verski protest, naglasava Redžepi, upozoravajući da je veoma rizično održavanje protesta, a da nije poznat njihov organizator, jer oni tako postaju devalvirajući i štetni.

Inače, na društvenim mrežama najavljeno je održavanje novih protesta za sutra nakon molitve, a pojavile su se i najave za kontra-proteste određenih grupa makedonske nacionalnosti. Evropska komisija, NATO, OEBS i američka ambasada u Skoplju su ovih dana uputili poziv svim gradjanima Makedonije da ostanu mirni i da se uzdrže od nasilja.

XS
SM
MD
LG