Dostupni linkovi

Ukrajinske snage obnovile ofanzivu na istoku


Ukrajinska Vlada saopštila je da su njene snage obnovile "antiterorističku operaciju" protiv proruskih separtista na istoku nakon što desetodnevno primirje nije dalo nikakvih rezulatata u cilju rješenja krize.

Predsjednik parlamenta, Oleksandar Turčinov u utorak je izjavio da je "jutros , aktivna faza anitireorističke operacije obnovljenja. Naše vojne snage napadaju terorističke baze i uporišta".

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko kasno u ponedjeljak 30. juna je saopštio da neće biti produžen rok za prekid vatre i da će ukrajinske snage nastaviti sa ofanzivom.

"Mi ćemo napadati i mi ćemo osloboditi našu zemlju" poručio je Porošenko u saopštenju.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo je da je tokom prekida vatre, koji je proglasio Porošenko, poginulo 27 ukrajinskih vojnika od 20.juna.

Ukrajinska agencija Interfax, citira proruske milicije koje navode da je ukrajinska vojska nastavila sa granatiranjem Kramatorska.

U međuvremenu je visoki zvaničnik Bundestaga iz CDU-a, njemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio za Njemački radio da će EU danas odlučiti hoće li pojačati sankcije Rusiji.

Norbert Roettgen, predsjednik komiteta za vanjske poslove Bundestaga, rekao je da je EU imala "kokretne i ostvarljive " zahjeve prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ali da oni nijesu ispunjeni.

XS
SM
MD
LG