Dostupni linkovi

Keri nastavlja diplomatsku misiju posvećenu Iraku


Američki državni sekretar Džon Keri danas dolazi u posetu Jordanu, u okviru svojih nastojanja da utiče na smirivanje situacije u Iraku.

Keri je juče bio u Egiptu, sledećih dana oticihi će u Pariz i Brisel, a sve u okviru diplomatske misije da se utiče na iračkog premijera Nuri al Malikija da u što kraćem roku formira vladu nacionalnog jedinstva pošto su izbori održani u aprilu.

U Luksemburgu će o Iraku danas razgovarati i ministri spoljnih poslova zemalja EU, a sastanku će prisustvovati i Nikolaj Mladenov, specijalni predstavnik za Irak generalnog sekretara UN.

Pripadnici sunitske ekstremne grupe Islamska država Iraka i Levanta krenuli su 9. juna u ofanzivu i do sada preuzeli kontrolu nad više gradova u provinciji Al Anbar.

Oni su juče preuzeli i dva granična prelaza na granicama s Jordanom i Sirijom pošto su se snage iračke vlade povukle. Iračka vojska taj potez je objasnila kao "taktički" i u cilju preraspodele jedinica,

Strahuje se da bi ekstremisti mogli da krenu u ofanzivu na Bagdad iz pravca Sirije, jer se sva četiri zauzeta grada nalaze duž tog puta.
XS
SM
MD
LG