Dostupni linkovi

EK objavila nacrt strategije za Jadransko-jonsku makroregiju


Europska komisija je u srijedu u Bruxellesu objavila nacrt strategije za Jadransko-jonsku makroregiju u koju su uključene četiri članice EU-a - Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka i četiri susjedne zemlje - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija.

Povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn pozvao je uključene zemlje, predstavljajući nacrt strategije, da ne rasipaju energiju na previše područja nego da se usredotoče na nekoliko prioriteta kako bi se postigli konkretni rezultati.

"Jadransko-jonska makroregija ne smije postati forum za diplomatske susrete jednom i dvaput godišnje, nego treba doista raditi kako bi se postigli konkretni rezultati. Iskustvo govori da se treba usredotočiti na nekoliko prioriteta i da treba osigurati snažno političko vodstvo ako se žele postići rezultati", rekao je Hahn, ističući da su članice Baltičke regije odredile čak 70 prioriteta, što zapravo znači da ni nema prioriteta.

Makroregionalni pristup novi je oblik suradnje između susjednih regija u EU i izvan nje kako bi se bolje iskoristila sredstva iz već predviđenih sredstva u strukturnim fondovima za zemlja članice i u pretpristupnom fondu za zemlje izvan EU-a.

Jadranko-jonska makroregija je treća nakon Baltičke i Dunavske. Ona je nadogradnja Jadransko-jonske inicijative, koja je pokrenuta u Anconi 2000.
XS
SM
MD
LG