Dostupni linkovi

Severna Mitrovica: Umesto barikada žardinjere


Na sredini glavnog Ibarskog mosta u severnoj Mitrovici, sa kog je u sredu ujutro nakon tri godine uklonjena betonska barikada, postavljene su betonske žardinjere.

Žardinjere su stavljene sa severne strane, dopremljene su vozilima srpskog JKP "Standard", a njihovom postavljanju prisustvovao je direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić i gradonačelnici i predsednici privremenih organa sa severa Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić novinarima je rekao da je svestan činjenice da je aktivnost koja se sada preduzima "uznemirujuća i neočekivana za većinu stanovnika" i da je zato doneo odluku o izgradnji "parka mira" kod mosta, u koordinaciji sa državnim vrhom Srbije.

"Mostovi se svuda u svetu grade kako bi povezivali ljude, ali ovaj naš je nažalost vremenom postao simbol razdvajanja i nemogućnosti normalnog i mirnog suživota između pripadnika srpskog i albanskog naroda", kazao je Rakić.
Marko Đurić na mostu tokom postavljanja žardinjera
Marko Đurić na mostu tokom postavljanja žardinjera
Prema njegovim rečima, ovaj most se ne razlikuje ni po čemu od ostalih koji postoje u gradovima širom Evrope, ali se okolnosti u kojima je izgubio svrhu svog postojanja postavši linija razdvajanja među ljudima, veoma razlikuju u odnosu na okolnosti u kojima na početku 21. veka žive građani, slobodni i demokratski uređenih država.

U ovom delu grada pojačano je prisustvo Regionalne policije za sever Kosova i međunarodne zajednice.

Bezbednosna situacija u Mitrovici je stabilna posle postavljanja Parka mira na sredini glavnog mosta preko Ibra, izjavio je za RSE regionalni komandir operative za sever Kosovske policije Željko Bojić.

"Nema nikakvih problema, povećano je prisustvo građana, ali ne može da se kaže da se radi o tenzijama, već da je u pitanju radoznalost", rekao je Bojić za RSE.

Bojić je dodao da je povećano prisustvo policajaca, koji će u slučaju potrebe odgovoriti svim zadacima koji se odnose na narušavanje javnog reda i mira.

Prethodno su pojedini građani severne Mitrovice u noći sa utorka na sredu, uz pomoć kamiona i teške mehanizacije, uklonili barikadu koja se nalazila na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u ovom delu Mitrovice.

Akcjia je protekla bez incidenata i trajala je više od tri sata. Nije bilo dodatnog okupljanja, osim onih koje je buka probudila i koji su akciju pratili sa prozora obližnjih zgrada.

Novinarske ekipe iz južnog dela Mitrovice, takođe su pratile uklanjanje barikade sa glavnog mosta, a pripadnici italijanskog KFOR-a i kosovske policije mirno su posmatrali akciju u neposrednoj blizini.

Nekoliko kontejnera koji su se nalazili ispred barikade, koja se nalazi na severnoj strani ibarskog mosta u severnoj Mitrovici uklonjeni su prethodno u utorak popodne.

Inače, barikada postavljena na severnoj strani mosta na Ibru u severnoj Mitrovici jedna je od najvećih koja je podignuta u ovom delu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi postavljanjem barikada i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija na severu Kosova.

Barikada je bila neka vrsta simbola srpskog otpora kosovskim institucijama ovde.
Nakon uklanjajnja ove barikade ostala je još jedna manja na putu od Bošnjačke mahale prema centru severne Mitrovice.

Poslušajte šta o ovoj akciji misle građani severne Mitrovice:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG