Dostupni linkovi

Rohani: Spremni smo pomoći Bagdadu


Iran je spreman da pruži pomoć iračkoj vladi u borbi protiv terorističkih pobunjenika u okvirima međunarodnog prava, izjavio je u subotu iranski predsjednik Hasan Rohani.

"Iran će snažno braniti svoju teritoriju ukoliko teroristi pokušaju da ugroze bezbjednost naše zemlje", izjavio je Rohani na konferenciji za novinare u Ankari koju je direktno prenosila iranska televizija.

Rohani je napomenuo da Iran neće pokrenuti vojnu akciju u Iraku protiv džihadista. On je dodao da Bagdad za sada nije tražio pomoć od njegove zemlje.

Iranske vlasti su već ranije ponudile susjednom Iraku podršku u borbi protiv terorizma. Šef iranske diplomatije Muhamed DŽavad Zarif, rekao je da Iran osuđuje ubistva iračkih građana, te nudi podršku vladi i narodu Iraka protiv terorizma.

Predsjednik Irana rekao je da Iran vjeruje da je moguće da će biti postignut sveobuhvatni sporazum sa svjetskim silama o njegovom nuklearnom programu do 20. jula, kada ističe dogovoreni rok, prenio je Rojters.

"Preostale razlike mogle bi da budu riješene dobrom voljom i fleksibilnošću", rekao je Rohani.

On je dodao da su se Iran i svjetske sile dogovorile da Teheran nastavi da radi na obogaćivanju uranijuma, a i da sankcije uvedene toj zemlji budu ukinute u slučaju postizanja sporazuma.
XS
SM
MD
LG