Dostupni linkovi

Sud u Strazburu presudio u korist Ane Jelić


Sud u Strazburu presudio je u korist Ane Jelić iz Siska, čijeg je supruga, srpske nacionalnosti, u novembru 1991. godine uhapsila hrvatska policija i zatim ubila.

U slučaju "Jelić protiv Hrvatske" Sud je zaključio da je prekršen član 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima i odredio da Hrvatska mora da isplati Ani Jelić 20.000 evra odštete i hiljadu evra sudskih troškova.

Sud smatra da vlasti nisu slijedile vjerodostojne tragove o identitetu odgovornih počinilaca ubistva.

U presudi se priznaju teškoće u istraživanju ovog slučaja - postojali su navodi o velikom broju ciljanih nestanaka i ubijanja civila srpskog porijekla na području Siska, a dvije osobe koje su poslije identifikovane kao glavni osumnjičenici bile su na važnim položajima.

Ta lica su Đuro Brodarac i Vladimir Milanković, u vrijeme rata načelnik sisačko-moslavačke policije i njegov zamjenik, protiv kojih je tek 2011. godine podignuta optužnica.

Brodarac je umro nedugo nakon hapšenja, a Milanković je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Sisku 1991. i 1992. godine.
XS
SM
MD
LG