Dostupni linkovi

Vučić: Naša politika - da budemo uz Berlin


Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je pred posjetu Berlinu da Srbija želi da bude pouzdan saveznik Njemačke.

Premijer je rekao i da je počastvovan pozivom nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kao predstavnici Srbije ponašaćemo se "odgovorno ozbiljno" i ono što smatramo našom najvažnijom porukom jeste da će Srbija biti pouzdan saveznik Njemačkoj, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije uoči posjete Njemačkoj 11. juna.

"Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Njemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Njemačke, što ranije Srbija nije umjela i nije znala. To jeste poltiika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je premijer, dodavši da bi svako želio da bude prijatelj i saveznik Njemačke.

On je najavio i da će tokom juna i jula imati čitav niz sastanaka sa premijerima više evropskih zemalja i drugim zvaničnicima, a da će u Srbiju 29. juna doći predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Jun i početak jula biće mjeseci spoljnopolitičkih aktivnosti kakvih nije bilo u toku posljednje decenije. Za nas je naravno najvažniji susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Vučić na konferenciji za novinare uoči puta u Berlin.

Premijer je kao jedan od najvažnijih događaja u narednom periodu označio srpsko-njemački biznis forum 30. juna koji će otvoriti sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank Valterom Štajnmajerom.

On je, takođe, najavio da će 3. jula boraviti u Parizu gdje će se sastati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, da će u Rumuniji boraviti u dvodnevnoj poseti tokom koje će razgovarati sa rumunskim premijerom, kao i sa premijerima Gruzije, Moldavije, Češke i Slovačke koji će se tamo naći.

Očekuju ga takođe i susreti sa premijerima iz zemalja regiona - slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Očekuje se i održavanje zajedničkih sjednica vlada sa tim zemljama. "Sjutra će u Beogradu boraviti šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, a poslije njega i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. I sa njima ću takođe razgovarati", rekao je Vučić.
XS
SM
MD
LG