Dostupni linkovi

SAD:Kosovo u potpunosti spremno provelo fer izbore


Ambasada SAD čestitala je glasačima koji su juče izašli na birališta kako bi osigurali da se njihov glas čuje u demokratskim procesima na Kosovu.

Ambasada je ohrabrena prvim izvještajima koji navode da su nedjeljni izbori većim dijelom bili kredibilni i u skladu sa međunarodnim standardima.

SAD, se kako su saopštili raduju saradnji sa novoizabranim vlastima po ključnim pitanjima koja će pomoći Kosovu na putu ka evroatlantskim integracijama.

Kako su naveli prema ocjenama posmatrača kosovske vlasti odmah su reagovale na sporadične navode o neregularnostima i navodnim izbornim manipulacijama.

"Blisko nadgledamo sve ove izveštaje i ostajemo uvereni da će Centralna izborna komisija, Policija Kosova i Državno tužilaštvo nastaviti svoje pozitivno partnerstvo u osiguravanju da svi incidenti budu pažljivo istraženi i riješeni u skladu sa kosovskim zakonima", stoji u saopštenju amabsade SAD.

Ambasada upućuje zahvalnost na napornom radu EULEKS-u, OEBS-u i KFOR-u, što je omogućilo da svi građani obave svoju građansku dužnost tokom jednog sigurnog i bezbijednog glasanja, u isčekivanju prvih procjena misije EU za posmatranje izbora.

"Nastavljajući uspjeh prošlogodišnjih opštinskih izbora, jučerašnji izbori su dodatno dokazali da je Kosovo u potpunosti sposobno da održi fer i transparentne izbore koji ispunjavaju međunarodne standarde", navedeno je u saopštenju.
XS
SM
MD
LG