Dostupni linkovi

Split: Gej parada uz jako obezbjeđenje i bez incidenata


Oko 300 građana učestvovalo je u subotu na četvrtoj Paradi ponosa u Splitu, koja je prošla bez incidenata, a obezbjeđivalo je čak 600 policajaca.

Povorka u kojoj je bilo manje učesnika nego ranijih godina prošla je centralnim gradskim ulicama, koje su, prema izvještajima lokalnih medija, bile gotovo prazne.

Za razliku od ranijih godina, ovogodišnjoj paradi nisu prisustvovali hrvatski ministri niti gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, koji je bio u Zagrebu na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije.

Podršku učesnicima parade svojim dolaskom dao je zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević koji je izjavio da se ovogodišnja parada održava "u sasvim normalnim civilizacijskim okolnostima".

"Tu sam da bih se pridružio borbi za ljudska prava i ukidanja svih oblika diskriminacije i razvoj tolerancije u društvu", rekao je novinarima Kovačević.

Na Split prajdu prisustvovao je i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.

I ovogodišnja parada, u organizaciji udruženja Rišpet, održana je pod sloganom "Potpuna ravnopravnost". Predsjednik tog splitskog udruženja Ljubomir Mateljan poručio je da ljudska prava ne mogu da budu na čekanju i kritikovao što niko od članova Vlade nije bio prisutan.
XS
SM
MD
LG