Dostupni linkovi

'Srpska' na severu protiv izlaska, a na jugu za


Detalj sa lokalnih izbora na Kosovu, ilustrativna fotografija
Detalj sa lokalnih izbora na Kosovu, ilustrativna fotografija
Parlamentarni izbori na Kosovu su za pet dana, a državni simboli na glasačkim listićima ponovo predstavljaju kamen spoticanja srpskim liderima za učešće na njima.

Kandidati Srpske liste iz šest opština sa srpskom većinom južno od reke Ibar u Mitrovici, od utorka nastavljaju sa predizbornim aktivnostima, dok četiri opštine na severu zemlje ne menjaju svoj stav, odnosno, neće pozvati građane na glasanje u nedelju ukoliko Priština ostane pri svojim stavovima, izjavio je za RSE Goran Rakić, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica.

„Lista Srpska je održala skup u Gračanici, i oni su krenuli u izbornu kampanju, tj. opštine sa juga. Preostalo im je još malo vremena i moraju to iskoristiti na najbolji mogući način. Dok mi, gradonačelnici sa severa, još uvek nismo pozvali svoje građane da izađu na glasanje, i nećemo to uraditi ukoliko Priština ostane pri svojim stavovima. To su državni simboli na listiću. Mi smo tražili da listići budu statusno neutralni. Međutim, Priština, dzabe, oglušuje sve naše zahteve, tj. nigde u svetu na glasačkom listiću ne postoje obeležja državnosti“, kazao je Rakić.

Zvaničnici iz Srbije poručuju da Srbi trebaju da slušaju predsednike svojih opština po tom pitanju, a koji inače utorak u Beogradu o tome razgovaraju sa predsednikom vlade, Aleksandrom Vučićem.

Za Ranđela Nojkića, analitičara sa Kosova, sve ovo je kupovina vremena za Beograd s obzirom da ne postoji spremnost da se Srbima jasno i na vreme kaže kako da postupaju u slučaju izlaska na izbore.

On dodaje da konačna odluka leži u Beogradu, koju će potom svojim biračima preneti srpski predsednici lokalnih vlasti.

„Beograd će sigurno pozvati Srbe na izbore jer dosadašnje poruke koje su poslate iz Beograda, ni jedna ne vodi ka tome da su oni čvrsti u tom zahtevu da Srbi ne izađu na izbore. Štaviše, svesni su činjenice da su ovi izbori veoma bitni, i da u zavisnosti od aktivnosti i od toga kakve će korake preduzeti budući poslanici umnogome zavisi buduća sudbina Srba sa ovih prostora“, kaže Nojkić.

Izašli Srbi ili ne, srpska zajednica u Parlamentu Kosova ima 10 garantovanih mesta.
Srpska lista koja okuplja i one Srbe koji su do sada bili u kosovskim institucijama, ali i one koji su učestvovali u radu paralelnih srpskih institucija, obustavila je predizborne aktivnost već prvog dana kampanje, 28. maja.

Za Nojkića, sve je ovo isplanirano.

„Čini mi se da je cela ova bojkot kampanja, kako je rečeno, sračunata kampanja koja ima za cilj zapravo da se izvrši selekcija izbora, odnosno da tu selekciju izvrše oni kojima odgovaraju određeni kandidati, a ne selekcija koju će zapravo izvršiti birači. Ova situacija je potpuno nepotrebna i mislim da donosi dodatnu konfuziju na prostoru KiM“, dodaje Nojkić.

S druge strane, čini mi se da problem listića daleko je manji od problema koji sledi nakon izbora. Izabrani kandidati moraće da polažu zakletvu koja ima vrlo jasnu sadržinu, i potpuno različitu od one sa lokalnih izbora. Prema tome, suočeni sa tim činjenicama a mislim da one nisu bile uopšte ni malo nepoznate u proteklom periodu“, navodi Nojkić.

Adrijana Hodžić, direktorica Administrativne kancelarije Vlade Kosova u severnom delu Mitrovice, kaže da na severu ne postoji ni najmanji nagoveštaj da predstoje parlamentarni izbori.

Ona dodaje da brojka od 10 garantovanih mesta nije mala, a svaka vitalna odluka koja se donosi u Parlamentu Kosova ne može se usvojiti bez dvostruke većine.

„Da li je građanima koji žive na Kosovu važno ko će biti ti ljudi ili nije? Iskreno, mislim da je jako važno da na tim pozicijama imamo odgovorne ljude koji će ozbiljno shvatiti svoju misiju jer zaista, četiri godine nije malo. Zamislite četiri godine da imate predstavnike koji neće štititi vaše interese a biće plaćeni, i računaće se da oni zapravo rade u interesu vaše zajednice“., zaključuje Adrijana Hodžić.
XS
SM
MD
LG