Dostupni linkovi

Merkel: Potrebna većina za Junkera u evropskom duhuNemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da će pokušati da održi ujedinjenu Evropu, nakon što su evropski lideri počeli da se spore oko budućeg šefa Evropske komisije.

Angela Merkel je naglasila da želi da u Uniji zadrzi Veliku Britaniju, čiji se premijer Dejvid Kameron usprotivio izboru favorita za mesto predsednika Komisija Žana-Kloda Junkera, uz obrazloženje da je on veliki zagovornik veće integracije Unije.

S druge stane, Angela Merkel je kritikovana kod kuće zbog toga što je navodno popustila u podršci Junkeru. Nemačka kancelarka je prvo rekla da program EU može sprovesti "Junker, ali i mnogi drugi", što je protumačeno kao popuštanje.

Danas je rekla da radi na tome da Junker dobije neophodnu većinu, ali da želi da odluka bude donesena "u evropskom duhu".

"Evropski duh znači da uvek radite da dobijete najviši mogući stepen saglasnosti. I zbog toga, na primer, nisam ravnodušna da li je Velik Britanija članica EU ili ne", rekla je Angela Merkel.

Kameron je prošle nedelje rekao da su EU potrebni lideri koji shvataju potrebu za promenom.

"Potrebna nam je Evropa koja poštuje nacionalne države, Evropa koja dobija poruku sa prošlonedeljnih izbora da je EU postala preglomazna", rekao je Kameron.
XS
SM
MD
LG