Dostupni linkovi

Jevrejski konges pozvao na jačanje bezbednosti u Evropi



Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Loder (Lauder) pozvao je danas na jačanje bezbednosti "na evropskom nivou" u borbi protiv radikalnog islamizma, posle
hapšenja francuskog državljanina zbog napada na Jevrejski muzej u Briselu.

"Bezbednosne snage u Evropi treba da budu značajno pojačane, one još nemaju kapacitete da odgovore na "opšti pokret radikalizma" koji se razvija u Evropi, rekao je Loder novinarima.

Loder u Briselu predvodi delegaciju Svetskog jevrejskog kongresa koja u toj zemlji boravi kako bi pružila podršku jevrejskoj zajednici u Belgiji i zatražila jačanje mera bezbednosti.

On je zatražio jačanje napora na evropskom nivou u oblasti obaveštajnog rada, a u vezi sa opasnošću koju predstavljaju evropski borci u Siriji "koji se vrate u Evropu opterećeni saznanjem da su naučili da ubijaju".

Evropa treba i da se čuva od svih oblika stigmatizacije stanovništva, dodao je Loder, poredeći sadašnju situaciju sa onom koja je postojala u Evropi uoči dolaska nacizma tridesetih godina prošlog veka na osnovu "ekonomskih problema".

U Francuskoj je juče uhapšen muškarac za koga se veruje da je u napadu u Jevrejskom muzeju u Briselu 24. maja ubio četiri osobe.

Mediji su javili da je uhapšen francuski državljanin Mehdi Nemuš (29), za koga se veruje da je povezan sa islamskim ekstremistima koji se bore u Siriji.
XS
SM
MD
LG