Dostupni linkovi

Putin: Rusija će priznati rezultate izbora u UkrajiniRuski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija priznati rezultate
predsedničkih izbora u Ukrajini, koji će biti održani u nedelju, 25. maja.

Putin je na jednom investicionom forumu u Sankt Peterburgu naveo da će Rusija "poštovati izbor ukrajinskog naroda".

On je istakao da njegova zemlja želi da se mir i red vrate u Ukrajinu.

Ruski predsednik je kazao da je Moskva spremna da sarađuje sa novim rukovodstvom Ukrajine.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će novi ukrajinski lider okončati vojne akcije na istoku Ukrajine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ruskog predsednika Vladimira Putina da uvaži ocenu koju će dati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za nedeljne predsedničke izbore u Ukrajini.

"Očekujem od Rusije da poštuje procenu OEBS-a, koja je bez sumnje objektivna" o tome da li su izbori protekli regularno, rekla je Merkel u intervjuu za današnje izdanje regionalnog dnevnika Zarbriker Cajtung (Saarbrucker Zeitung).

Istovremeno, ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov pozvao je danas u Kijevu sve birače da izađu na izbore za predsednika, kako bi "zacementirali osnove nacije".

U televizijskom obraćanju uživo, Turčinov, koji se nije kandidovao, istakao je značaj glasanja za izbor novog lidera Ukrajine.

"Danas gradimo novu evropsku državu, čije temelje su položili milioni Ukrajinaca koji su dokazali da su sposobni da brane svoj izbor i zemlju. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nam otme slobodu i nezavisnost, da pretvori našu Ukrajinu u deo postsovjetskog carstva", rekao je Turčinov.

Kako navodi agencija AP, vlasti u Kijevu se nadaju da će novi predsednik ujediniti podeljenu naciju, u kojoj je zapad okrenut Evropi, a istok ima snažne tradicionalne veze sa Rusijom.

Međutim, Kijev je sada priznao da će biti nemoguće održati izbore u nekim oblastima na istoku, posebno u Donjecku i Lugansku, gde su proruski demonstranti proglasili nezavisnost i obećali da će onemogućiti izbore.

Izborni radnici i aktivisti na istoku naveli su da su im naoružani ljudi pretili i zaplenili izborne materijale.

Za novog ukrajinskog lidera boriće se 21 kandidat.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, proizvođač čokolade Petro Porošenko vodi u trci za novog predsednika, ali najverovatnije neće imati apsolutnu većinu, neophodnu za pobedu u prvom krugu.

Njegov najveći rival je Julija Timošenko, bivše premijerka.

Ukoliko niko ne pobedi u prvom krugu, drugi krug biće održan 15. juna, u kojem većina anketa predviđa pobedu Porošenku.
XS
SM
MD
LG