Dostupni linkovi

Merkel Putinu: Poštovati ocenu OEBS o ukrajinskim izborima



Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ruskog predsednika Vladimira Putina da uvaži ocenu koju će dati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za nedeljne predsedničke izbore u Ukrajini.

"Očekujem od Rusije da poštuje procenu OEBS-a, koja je bez sumnje objektivna" o tome da li su izbori protekli regularno, rekla je Merkel u intervjuu za današnje izdanje regionalnog dnevnika Zarbriker Cajtung (Saarbrucker Zeitung).

Berlin smatra da su nedeljni predednički izbori u Ukrajini, koji se osporavaju u delu Ukrajine i u Moskvi važna etapa za stabilizaciju zemlje.

OEBS je na licu mesta sa jednom od najvećih posmatračkih misija u njenoj istoriji a Rusija je odbila da takođe pošalje posmatrače iako je bila pozvana, rekla je nemačka kancelarka.

"Ono što svi vidimo je da izgleda da je teško ruskim vođama da prihvate da Ukrajina, suverena zemlja, slobodno bira svoj put", dodala je ona.

Izbori se održavaju šest meseci od početka političke krize koja je zemlju dovela na ivicu građanskog rata i podele.

Proruski separatisti su najavili da će sprečiti održavanje izbora na istoku zemlje gde bi oko dva miliona birača moglo da ima teškoće da glasa.


XS
SM
MD
LG