Dostupni linkovi

Georgijeva:EU odgovorila na sve zahjeve BIH i nastaviće da pomaže


Kristalina Georgijeva, evropska komesarka za krizne situacije posjetila je u četvrtak Orašje, na sjeveru Bosne i Hercegovine, kojima je poručila kako nisu sami nakon poplava koje su ih zahvatile. Na konferenciji za novinare u Sarajevu ona je rekla da je Evropska unija odgovorila na zahtjeve Bosne i Hercegovine kada je riječ o slanju helikoptera, čamaca, vode, hrane i ostalih potrebština, te da će i u narednom periodu zemlje članice nastaviti da pomažu ugroženim područjima.

„Oko 150 spasilaca iz 16 zemalja Evropske unije se nalazi u ugroženim područjima u Bosni i Hercegovini i pomažu tamošnjem stanovništvu. Upućeno je i više pomoći nego što su bh vlasti tražile. U narednom periodu, Evropska unija će nastaviti sa pružanjem pomoći. Ljudima će biti potrebni aparati za prečišćavanje vode, te zaprašivanje iz zraka zbog pojave komaraca. Trebaće i oprema za isušivanje, hrana, voda i agregati, jer najveći dio ugroženih područja još uvijek nema struju“, kazala je Georgijeva.

Evropska komesarka za krizne situacije je rekla i da je Evropska unija svjesna da je borba protiv poplava otežana, zbog rata koji je bio u Bosni i Hercegovini, s obzirom da su poplave i klizišta pokrenule mine. Jedan od problema, prema njenim riječima, je i to što je značajan broj stanovnika koji su zahvaćeni poplavama, već bili izbjeglice.

„Evropska unija je već poslala timove za procjenu koji trenutno djeluju po pitanju najhitnijih humanitarnih potreba. Također, vrše i procjenu o štetama koje su poplave prouzrokovale. Mi ćemo imati i dodatne timove koji će djelovati u okviru koordinirane aktivnosti sa Svjetskom bankom. Procjene koje budu rezultat toga će se koristiti kao osnova za treću fazu, a to je faza obnove i oporavka“, poručila je Kristalina Georgijeva.
XS
SM
MD
LG