Dostupni linkovi

Putin na čelo savjeta za Kinu imenovao biznismena pod sankcijama


Ruskog biznismena Genadija Timčenka, koji je obuhvaćen sankcijama SAD-a, Vladimir Putin imenovao je da bude glavna spona između Moskve i poslovnih ljudi u Kini.

Timčenko, koji u pratnji Putina ove sedmice boravi u Kini, je ruski milijarder i bivši Putinov džudo partner. Bogatstvo je stekao kao osnovač naftne komapanije Gunvor Grupa.

Iskazao je lojalnost Putinu oko ukrajinske krize i dao podršku za aneksiju Krima zabog čega je obuhvaćen sancijama Zapada.

"Znate šta je Putin rekao? Predstavio me kineskim biznismenima tako što je rako da će sada gospodin Timčenko biti na čelu poslovnog savjeta.Drugim riječima on je naš glavni ovjek za Kinu.Kada je rječ o poslovnim odnosima.To je bilo juče" objasnio je Timčenko novinarima danas prateći Putina tokom posjeti Kini.

Takođe je rekao kako Rusija planira povećati kupovinu visoko tehnološke opreme iz Kine da bi zamijenili američke zalihe.

Američke sankcije kojima je obuhavćen Timčenko dio su šireg paketa Zapada kako bi se izvršio pritisak na Putina i poslovne i političke lidere Rusije koji su mu odani radi deeskaliranja situacije u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG