Dostupni linkovi

Vučić: Do sada utvrđeno 27 žrtava poplava



Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je u poplavama u Srbiji do sada registrovano 27 žrtava, od kojih je 11 preminulih, te je najavio da će plan za obnovu zemlje biti završen za nekoliko nedelja, kao i da će najveći deo troškova obnove snositi sama Srbija.

"Neće biti ni hiljade ni stotine nastradalih, jer smo veliki deo terena pretražili", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem.

"Hvala svima koji će nam pomoći i EU i Rusiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali će ta pomoć od donatora pokriti od 20 do 25 odsto štete. Svima smo zahvalni na pomoći, ali ćemo najveći deo morati da uradimo sami", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija od EBRD očekuje pomoć ne samo u saniranju šteta, već i u podsticanju privrednog oporavka Srbije, te da će se zajednički raditi na kreiranju poslovnog ambijenta.

Čakrabarti je rekao da je EBRD jedan od najvećih investitora u Srbiji i regionu, te da će pojačati napore u okviru svog mandata da bi pomogao Srbiji u saniranju posledica poplava.

Čakrabarti je dodao da je potrebno videti šta su potrebe građana i najavio da će sutra predstavnici EBRD-a prisustvovati sastanku međunarodnih donatora.

On je rekao da postoji mogućnost preraspodele neiskorišćenog novca iz postojećih projekata, da bi se olakšale posledice poplava, pre svega kada je reč o obnovi puteva, sistema za snabdevanje vodom, elektrana, sistema prenosa i distribucije struje.
XS
SM
MD
LG