Dostupni linkovi

Srbija:Hitna evakuacija sela uz Savu


Načelnik generalštaba vojske Srbije Ljubiša Diković naložio je danas hitnu evakuaciju mještana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima.

"Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i prijeti realna opasnost da dođe do proboja. Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i spriječilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu", rekao je Diković u Šapcu.

Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je mještanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao da je najbolje da sami odu do bedema i uvjere se koliko propušta, ako ne veruju njemu.

"Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran", rekao je Diković.

U kriznom štabu donijeta je odluka da gra]ani više ne učestvuju u odbrani Save nakon 20 sati, već da to rade vojska i policija, a donijeta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

"Zbog mogućeg proboja vode, građani su obaviješteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema lijevo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra", dodao je Diković.

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da nije došlo do toga, te nema mjesta za paniku.
XS
SM
MD
LG