Dostupni linkovi

Vučić u Sarajevu: Srbija uvažava i poštuje BiH


Sarajevo: Susret Bevande i Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Sarajevo: Susret Bevande i Vučića

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Sarajevu da je u posjetu BiH došao kao prijatelj i kao neko ko poštuje teritorijalni integritet BiH, Republiku Srpsku, Dejtonski sporazum i sve narode koji u njoj žive. Nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i susreta delegacija Srbije i BiH, Vučić je kazao da želi da gradi povjerenje i neuporedivo bolje odnose sa svim građanima BiH.

Uz počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, raspoređenu duž crvenog tepiha pred zgradom Institucija BiH, dočekan je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Svoju prvu zvaničnu posjetu u svojstvu premijera započeo je sastankom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom na čiji je poziv i došao u BiH. Vučić je u pratnji ministra finansija Srbije Lazara Krstića sa prvim čovjekom Vijeća ministara razgovarao o ponajprije o ekonomskim pitanjima.

„Sastanci bili sa dubokim uvažavanjem“, naveo je Bevanda, te dodao kako su se dotakli nekih otvorenih pitanja koje imaju BiH i Srbija, „kao što je granica, sukcesija, ali i rekli smo da je privreda prioritet, da je granica prednost i da robna razmjena ima uzlazni trend ali zajedničkim naporima možemo učiniti puno više“.

Također je napomenuo kako se uskoro očekuje i odluka o tome hoće li prije općih izbora u BiH, koji se održavaju u oktobru, biti održana zajednička sjednica vlada dvije zemlje.

Govoreći o motivima svoje posjete Vučić je naglasio kako niko na njega nije vršio pritisak da posjeti BiH, već je to uradio za dobrobit svih građana i u jednoj i u drugoj državi.

„Došao sam da rješavamo manje probleme koje imamo. Da unaprijedimo ekonomsku saradnju. Želim da obavijestim i građane Srbije i BiH da su Srbija i BiH jedna drugoj svakako među najvažnijim partnerima", rekao je Vučić.

Tome u prilog Vuičić je iznio i pokazatelje da je u prvom kvartalu ove godine trgovinska razmjena značajno povećana, odnosno da su 203 miliona eura robe uvezene u BiH iz Srbije, dok je BiH u susjednu zemlju izvezla robe vrijedne 83,9 miliona eura. Osvrnuo se i na značaj međusobnih investicija, navodeći kao značajan primjer skoro preuzimanje Livnice u Prijepolju od strane kompanije "Prevent" iz BiH u kojoj bi trebalo da se zaposli 500 radnika.

FOTO GALERIJA: Posjeta Aleksandra Vučića Sarajevu

Također je došlo do unapređenja u sporu u pitanju provođenja sporazuma CEFTA, te su dva premijera izrazila nadu kako će sporna pitanja oko uvoza pojedinih artikala, te dugo čekanje na dobijanje dozvola uskoro biti prošlost. Premijer Vučić poručio je kako dolazi prenijeti prijateljsku poruku građanima BIH te stvoriti međusobno povjerenje. "Ne mora da postoji velika ljubav BiH i Srbije, ali mora postojati uvažavanje i poštovanje, a od Srbije to imate i to govorim bez ikakvog dodvoravanja, već totalno fer i pošteno", poručio je Vučić.

Naglasio je kako poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da poštuje i RS, te da su odnosi BiH i Srbije izuzetno važni.

„Kao predsednik vlade došao sam u posetu Sarajevu i BiH kao prijatelj, kao neko ko predstavlja zemlju koja poštuje teritorijalni integritet BiH, koja poštuje RS, koja poštuje Dejtonski sporazum, koja poštuje sve narode koji ovde žive, koja želi da gradi neuporedivo bolje odnose u budućnosti sa svim građanima BiH. Ne mora da bude velike ljubavi, ali mislim da mora da postoji poštovanje, da mora da postoji uvažavanje.“


Vučić je pozvao sve građane BIH da posjete Srbiju, te da nikome neće uspjeti od Srbije da napravi neprijatelja BiH, poručivši kako neće govoriti o ratnoj prošlosti, jer bi se jednako moglo govoriti i o ulozi pojedinih političara u BiH. Stoga su, smatra Vučić, ekonomski faktori i zajednička saradnja, koja je na obostrano zadovoljstvo, najbolji način da se prevaziđu sve prepreke.

Poklon za bebe

A ko je pravi Aleksandar Vučić - nacioanalista iz devedesetih godina, ili ovaj danas, bilo je jedno od novinarskih pitanje upućenih premijeru Srbije: „Obično kod ljudi pa i kod političara imate one koji sve što su sebi oprostili deset puta, drugima nikada i nikako ne mogu da oproste. Ja neću da spadam u te“, kratko je prokomentarisao Vučić.

Iza kulisa protokolarnih političkih posjeta premijer Vučić je Općoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu donirao sto za zagrijavanje novorođenčadi. Direktorica bolnice Sebija Izetbegović poklon je primila s riječima zahvalnosti i ljekara, ali i svih građana naročito najmlađih, kojima će ova donacija najviše i značiti.

„Ovaj aparat služi za simuliranje infrauterinih uslova života, odnosno za adaptaciju novorođenčeta nakon poroda“, pojasnila je Izetbegović.

Zbog tragedije koju je nedavno preživio Vučić je naveo kako je ovaj njegov lični poklon znak ljubavi prema djeci, te da je njime želio dati šansu budućnosti.

Donacija Općoj bolnici u Sarajevu
Donacija Općoj bolnici u Sarajevu
„Ja, naravno, pojma nisam imao čemu služi, kako su mi rekli, taj topli krevet i čemu sve može da doprinese, ali su mi rekli da je važno i da je lepo i da je dobro da ga ima u bolnicama. Želeo sam da, zajedno sa svojim prijateljima, doprinesem nečemu i da bar jedno dete, da ne kažem više dece, ima na raspolaganju ovakvu spravu koja će mu u nečemu pomoći, da mu bude malo udobnije ili malo ugodnije. To je samo jedan mali, običan gest poštovanja prema vama, ali i ljubavi prema deci i budućnosti. Nažalost, kao i gospođa Sebija, i ja sam imao neka teška lična iskustva i utoliko više mi je stalo do toga da na ovakav način neku sitnicu učinimo.“

Sto za zagrijavanje novorođenčadi izabran je na sugestiju Verana Matića, predsjednika Upravnog odbora fonda „Bitka za bebe“, zahvaljujući kome su bolnicama širom BiH do sada uručena 33 inkubatora ključna za život prijevremeno rođenih beba.

Vučić se sastao i sa rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH koji su naglasili kako njegova posjeta „predstavlja čin koji će ubrzati dalje unapređenje sveukupne saradnje dvije susjedne zemlje koje su kroz historiju prolazile kroz različite faze odnosa.“

Vučić je najavio rad na pripremi zajedničke sjednice Vlade Srbije i Vijeća ministara na kojem bi se, kako je rekao, trebalo aktivno razgovarati o konačnom rješavanju otvorenih pitanja poput državne granice kao i drugih koji usporavaju uspostavu potpuno otvorene saradnje dvije zemlje.

Razgovor s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem protekao je u sličnom tonu. Uz ponovljene poruke kako dolazi kao prijatelj koji želi graditi povjerenje, sa kolektivnim šefom države razgovarao je o ekonomskoj saradnji, gdje je iskazana potreba za značajnijim investiranjima u BiH, za unapređenje ekonomskih odnosa i jačanje trgovinske razmjene.

Razgovarano je i o putu BiH ka Evropskoj uniji, te je istaknuto da Srbija napreduje na tom putu i da su njena iskustva i podrška važni za BiH.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH srbijanski premijer sastao se i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Vučić svoju posjetu BiH završava šetnjom po starom dijelu Sarajeva, te posjetom Sabornoj crkvi i Begovoj džamiji.
XS
SM
MD
LG