Dostupni linkovi

Vučić u Sarajevu: Pozitivan zaokret premijera Srbije


Zastave BiH i Srbije
Premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak stiže u Sarajevo. Riječ je o jednodnevnoj posjeti, koja je ujedno i prva Vučićeva posjeta nekoj zemlji od kada je izabran za premijera Srbije poslije vanrednih parlamentarnih izbora 16. marta ove godine. Aleksandra Vučića Sarajevo pamti kao jednog od Šešeljevih radikala, sa vrlo krutim nacionalističkim stavovima. Stoga je i za analitičare i za građane njegov potpuni politički zaokret ogroman pozitivan pomak. Bez obzira na sve, u Bosni i Hercegovini se od njegove posjete očekuje, prije svega, dogovor o što boljoj ekonomskoj saradnji dvije države.

Kao što je obećao još u martu, novi premijer Srbije Aleksandar Vučić svoje vanjskopolitičke aktivnosti počinje u Sarajevu. Neće, kaže, doći da se slika i kaže nekoliko lijepih riječi, već da rezultati posjete budu konkretni:

„Ja bih želeo da rešimo više gorućih problema, posebno ekonomskih, da vidimo kako i gde možemo da se pojavimo zajedno na trećim tržištima.“

Za člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića odluka da srbijanski premijer prvo dođe u Sarajevo je pravi put za izgradnju budućih odnosa:

„Pozdravljam tu odluku gospodina Vučića i općenito pozdravljam jednu promjenu koja je očigledno iskrena u tom čovjeku. I mislim da je gospodin Vučić jedan sazreli političar, dakle nije mu više 20 godina, on je jedan zreo čovjek koji je prošao mnogo toga, koji je doživio vlastitu katarzu, koji može pomoći u regionu da se neke stvari dovedu na jednu bolju razinu.“

Za razliku od Sarajeva, ovoj se posjeti u Banjoj Luci ne daje previše značaja. Više se govorilo i pisalo o nedavnoj izjavi predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je BiH država koja ne može opstati, nego o prvoj zvaničnoj posjeti srbijanskog premijera Sarajevu, koja se, kako kaže psiholog iz Banje Luke Srđan Puhalo, skoro pa ignoriše:

„Čini mi se da tendencija koju nalazimo u RS znači da BiH i dalje i jeste veliki problem, da je ovo jedna kurtoazna posjeta od koje Bošnjaci neće imati velike koristi, a Srbi neće imati velike štete.“

Kako je najavljeno, Vučić u utorak u Sarajevo stiže sa konkretnim prijedlozima u vezi sa ekonomskom saradnjom budući da dolazi sa ministrom finansija Lazarom Krstićem. Ekonomska saradnja treba da bude okosnica budućih odnosa dvije države, smatraju analitičari. Vanjskotrgovinska razmjena BiH sa Srbijom u prva tri mjeseca ove godine iznosila je preko 600 miliona konvertibilnih maraka. To je značajno povećanje u odnosi na isti period prošle godine, kaže Igor Gavran, iz Vanjskotrgovinske komore BiH:

Igor Gavran
Igor Gavran
„U ova tri mjeseca izvezli robe u vrijednosti od skoro 200 miliona KM, dok je taj izvoz u istom periodu prethodne godine iznosio oko 150 miliona. Dakle, izvoz je povećan za 32 posto. Još uvijek je dominantan uvoz, prije svega, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali je trend pozitivan. Jačanju ekonomske saradnje bi trebala doprinijeti i posjeta premijera Vučića - i trebala bi se odraziti na dalji razvoj u smjeru koji dogovara BiH.“

Riječ je o prvoj, prije svega protokolarnoj posjeti predsjednika Vlade Srbije, pa nije za očekivati velike i konkretne rezultate od nje, kaže direktor Udruženja za društvena zbivanja SOS Srećko Latal:

„Međutim, ona očigledno simbolizira jedan korak naprijed u odnosima između BiH i Srbije i jedan korak ka izbalansiranijem pristupu nove srbijanske vlasti prema politici kako u BiH, tako i u RS-u.“

I profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da je riječ o lijepoj, diplomatskoj gesti, važnoj za cijeli region:

„Možda pravi sud o tome možemo steći tek za nekoliko mjeseci. Iskustvo nam govori da, barem u pretekle dvije decenije, iza takvih i sličnih posjeta, kada je bar naš region u pitanju, to su poeni za međunarodnu zajednicu, to su poeni za EU, za percepciju ovih malih, marionetskih vlada balkanskih banana-država, a vrlo malo je to imalo nekog konkretnog učinka kada su u pitanju realni odnosi u regionu.“

Sarajevo i BiH pamte Aleksandra Vučića kao jednog od najbližih saradnika Vojislava Šešelja, krutog nacionalistu, sa vrlo često neodmjerenim izjavama. Evo kako profesor Asim Mujkić komentariše njegov potpuni politički zaokret:

„Pazite, ljudi, pogotovo oni koji se bave politikom, to su vrhunski instrumentalisti, pragmatičari. Onim istim žarom kojim je on hvalio Karadžića i Mladića, vjerujem da sada priča o euroatlantskim integracijama.“

Bez obzira na činjenicu da nisu zaboravili šta je prije 20 godina govorio današnji srbijanski premijer, Sarajlije pozdravljaju njegov dolazak u glavni grad BiH:


Premijer Srbije će, kako je najavljeno, u glavnom gradu BiH razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća ministara, članovima državnog Predsjedništva i predstavnicima Parlamenta BiH.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG