Dostupni linkovi

Orban položio zakletvu za treći mandat premijera Mađarske


Mađarski premijer Viktor Orban položio je u subotu zakletvu u parlamentu za svoj treći mandat, mjesec dana pošto je njegova stranka na izborima obezbijedila drugu uzastopnu dvotrećinsku većinu.

Za Orbana je danas glasalo 130 poslanika konzervativnog Fideša i manjeg koalicionog partnera Hrišćanskih demokrata, dok je 57 poslanika opozicije glasalo protiv.

U govoru poslije polaganja zakletve, Orban (50) je najavio da će nastaviti politiku koju je vodio u prethodne četiri godine.

Orbanova vlada je ostvarila značajne ekonomske rezultate – smanjila inflaciju i nezaposlenost, a podstakla rast - ali su mnogi dobici posljedica neodrživih mjera, ocijenjuje agencije AP.

Mnoge kritike su upućene zbog toga što je Orban promjenama ustava i zakona omogućio koncentraciju moći vladi i premijeru, dok je oslabio demokratske norme.

Orban je za četiri godine ojačao svoju vlast, postavio svoje ljude na čelo svih javnih institucija uključujući Ustavni sud, Državno tužilaštvo, Izbornu komisiju, Kancelarije za zaštitu konkurencije ili Centralnu banku.

Izbornom reformom, koju su kritikovali Orbanovi protivnici kao i nevladine organizacije i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), znatno je smanjen broj poslanika u parlamentu sa 388 na 199.
XS
SM
MD
LG