Dostupni linkovi

Poginulo pet čuvara predsjedničke palate


Najmanje pet čuvara je poginulo u petak u napadu, pripisanom El-Kaidi, na predsjedničku palaču u Sani, izjavio je novinskoj agenciji AFP zvaničnik jemenskih sigurnosnih službi. Prema ovom zvaničniku, "naoružani ljudi su napali na kontrolni punkt čuvara predsjedničke palače u Sani i ubili pet vojnika i zarobili druge".

Jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi nije bio prisutan u trenutku napada. Nakon napada je uslijedila pucnjava između napadača i predsjedničke straže, koja je trajala više od 20 minuta, rekli su očevici i saopćili sigurnosni izvori.

U četvrtak navečer, snage sigurnosti su ubile u pucnjavi kod predsjedničke palače Mohameda Saida el-Šabvanija, "jednog od najopasnijeg i najtraženijeg pripadnika El-Kaide", rekao je glasnogovornik visokog odbora za sigurnost.

Ove višestruke pucnjave u Sani dolaze nakon što je 29. aprila vojska pokrenula veliku operaciju da bi istjerala el-Kaidu iz njenih uporišta u pokrajinama Šabva i Abijan (na jugu).

Operacije usmjerene protiv El-Kaide na Arapskom poluotoku (Aqpa), dobro učvršćene na jugu i istoku Jemena i koja se smatra kao najopasniji ogranak mreže od strane Sjedinjenih Američkih Država, glavnog saveznika Jemena u borbi protiv terorista.
XS
SM
MD
LG