Dostupni linkovi

Izbori u Južnoafričkoj Republici: ANC u vodstvu


Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) vodi poslije prebrojavanja trećine glasova sa izbora u Južnoafričkoj Republici, pokazuju preliminarni rezultati.

Izborna komisija saopštila je da je ANC dobio 59,2 odsto glasova, a opoziciona Demokratska alijansa nešto više od 27 odsto glasova. Trećeplasirana je stranka Ekonomski borci za slobodu, koja je dobila četiri odsto glasova.

Opozicija je u kampanji pokušala da privuče glasače nezadovoljne zbog navodne korupcije i nedovoljno šansi za siromašne građane, prenio je AP.

Odziv glasača bio je nešto veći od 70 odsto. Za izbore je bilo registrovano oko 25 miliona ljudi, odnosno polovina populacije. Ovo je bilo peto glasanje slobodno za sve rase od ukidanja aparthejda u Južnoafričkoj Republici 1994. godine.

ANC dominira političkom scenom od kada je Nelson Mendela izabran za prvog crnačkog predsjednika ove zemlje 1994. godine.

Pod rukovodstvom ove stranke, milioni ljudi dobili su pristup vodi i ostalim osnovnim servisima, ali se često dešavaju protesti u oblastima u kojima stanovništvo tvrdi da vlasti ignorišu njegove potrebe.

Predsjednik Džejkob Zuma optužen je da je potrošio više od 20 miliona dolara državnog novca na svoj privatni dom u području Nkandla, ali on tvrdi da nije prekršio zakon, uz obećanje da će se boriti protiv malverzacija.
XS
SM
MD
LG