Dostupni linkovi

Prada ponosa u Beogradu krajem maja


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je Parada ponosa u Beogradu zakazana u maju, a da od procjene nadležnih organa zavisi da li će tada biti i održana.

On je rekao da će odluku o tome da li će prisustvovati najavljenom Prajdu donijeti kada bude odlučeno da li će ona biti i održana.

"Tada ću rešiti da li ću biti prisutan ili ne", rekao je gradonačelnik.

Parada ponosa zakazana je za 31. maj, a prethodno bi od 19. maja trebalo da u okviru Nedelje ponosa budu održane razne prateće manifestacije.

Šef delegacije EU Majkl Davenport podržao LGBT zajednici u Srbiji u njenim naporima da se izbori za svoja prava i poručio da će učestovoati u Nedelji ponosa.

U pismu koje je uputio organizatorima ovogodišnjeg Prajda, Devenport je naglasio: "U potpunosti razumem važnost svih događaja koje organizujete, a koji podižu vidljivost LGBT zajednice u Srbiji. Potvrđujem da ću lično uzeti učešće u ovogodišnjoj Nedelji ponosa“.

U daljem tekstu Devenport je naglasio da su ljudska prava pripadaju svima i da uključuju i građane Srbije koji pripadaju LGBT zajednici. U skladu sa Ustavom Republike Srbije kao i sa odlukama Ustavnog suda Srbije povodom zabrane prethodnih Prajdova, on je izrazio nadu da će se ovogodišnja Nedelja ponosa realizovati u potpunosti onako kako je planirano.

Nedjelja ponosa 2014.godine biće organizovana od 19. maja do 1. juna i obuhvatiće niz edukativnih i kulturnih sadržaja kojim se će ukazati na položaj LGBT osoba u Srbiji.
XS
SM
MD
LG