Dostupni linkovi

EBRD povećava pozajmice Ukrajini


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će znatno povećati pozajmice javnom sektoru u Ukrajini, pridružujući se tako međunarodnoj zajednici u podršci ukrajinskoj ekonomiji.

U projektu koji će finansirati zajedno sa Evropskom investicionom bankom, EBRD će obezbijediti 200 miliona eura zajma za finansiranje modernizacije ukrajinskih puteva.

Modernizacija ukrajinske saobraćajne infrastrukture je jedan od ključnih prioriteta EBRD u Ukrajini, čime će se pomoći poboljšanju i proširenju komercijalnih veza i unutar same Ukrajine, i sa susjedima, navodi se u saopštenju.

Ovaj zajam od 200 miliona eura je druga tranša investicija EBRD u sektoru puteva i njome će biti omogućena popravka puteva ka Kijevu, glavnom ukrajinskom gradu, uključujući i puteve između Kijeva i Odese i Kijeva i Černigova, koji čine dio glavnog panevropskog Koridora 9.

Prva tranša od 250 miliona eura u okviru ovog projekta, ugovorena 2010, pomogla je uspješnu modernizaciju završnih dionica autoputa između Kijeva i Žitomira, koji je dio panevropskih Koridora 3 i 5, i dio autoputa između Kijeva i Kovela, koji povezuje Ukrajinu sa zemljama EU.

EBRD je na sastanku 25. marta odlučila da poveća i proširi obim svojih investicija u Ukrajinu.
XS
SM
MD
LG