Dostupni linkovi

Studentski sukobi u Kartumu proširili se izvan kampusa


Sudanska policija je u ponedjeljak upotrijebila suzavac da prekine sukobe među studentima pristalicama i protivnicima vlade koji su se proširili izvan kampusa univerziteta u Kartumu.

Studenti u dva kampusa tukli su se "metalnim šipkama i lancima i bacali kamenje", precizirao je jedan student univerziteta u Kartumu koji je želio da ostane anoniman.

Sukobi su se proširili na susjedne ulice što je policiju primoralo da upotrijebi suzavac. Sukobi su izbili između studenata pristalica Stranke nacionalnog kongresa predsjednika Omara el-Bešira i "studenata iz opozicije", od kojih su mnogi porijeklom iz Darfura, kazao je jedan student.

Darfur je od 2003. godine poprište sukoba između vojske, povezane s plemenima, i pobunjenika koji traže da prestane njihova ekonomska marginalizacija i da se vlast dijeli s centralnom vlašću.

Već godinu dana sukobe, u kojim je bilo više stotina hiljada mrtvih i više od dva miliona raseljenih, prema podacima UN-a, pojačavaju porast kriminalne aktivnosti i krvavi sukobi između arapskih plemena koja se spore oko zemlje, vode i prava na rudnike.
XS
SM
MD
LG