Dostupni linkovi

Godišnjica početka opsade Sarajeva


Na današnji dan, 2. maja 1992. godine, odigrana je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao Bitka za Predsjedništvo Republike BiH. Tog dana počela je otvorena opsada grada Sarajeva koja je trajala 1460 dana.

Drugog dana maja prije 22 godine, po povratku sa mirovnih pregovora u Lisabonu, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, njegova kćerka, prevoditeljica Sabina Berberović i zamjenik predsjednika vlade Zlatko Lagumdžija uhapšeni na Aerodromu Sarajevo i odvedeni u Lukavicu u vrijeme žestokih borbi oko Predsjedništva BiH.

General JNA Milutin Kukanjac ponudio iz opkoljene komande da se njemu i ostalim vojnicima omogući izvlačenje u zamjenu za Izetbegovića. U dramatičnim pregovorima, vođenim između članova predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića sa generalima JNA, koje je predvodio Vojislav Đurđevac, dogovoreni su principi razmjene.

Pokušaj specijalnih jedinica Jugoslovenske vojske da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH kulminirao je na Skenderiji, gdje ih zaustavljaju Specijalna jedinica MUP-a i Teritorijalna odbrana BiH koju su činili građani Sarajeva.

Manifestacija „Dani Kantona Sarajevo“ počinje danas polaganjem cvijeća u okviru obilježavanja 22. godišnjice Bitke za odbranu Predsjedništva BiH.

Tim povodom predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić položit će cvijeće na mezarju „Kovači“, a Komšić će potom položiti cvijeće i na grobljima „Lav“ i „Stadion“.

U organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Gras“ bit će organizovano saobraćanje prvog električnog tramvaja kod okretaljke, tramvaja broj šest na Skenderiji, a povodom obilježavanja godišnjice njegovog uvođenja u gradski prijevoz u Sarajevu.

U organizaciji Javne ustanove Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) bit će upriličena projekcija filma „Od skloništa do Sarajevskog ratnog teatra“ rediteljice Sanele Kapetanović u Centru društvenih aktivnosti (CDA), dok će na istom mjestu također u organizaciji SARTR-a biti postavljena izložba „Posteri Sarajevskog ratnog teatra“.
XS
SM
MD
LG