Dostupni linkovi

Presuda za skoro 700 Mursijevih pristaša


Presuda u postupku protiv 683 pripadnika Muslimanskog bratstva i pristaša svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija bit će izrečena danas, javlja Hina.

Tim suđenjem obuhvaćeno je 1.200 osoba. Sud u Minyi, na jugu Egipta, u brzom postupku 529 pripadnika Muslimanskog bratstva osudio je na smrt, što je izazvalo zgražanje međunarodne zajednice. Pravosudni stučnjaci vjeruju da će presuda, na koju je moguća žalba, najvjerojatnije biti poništena ili ublažena jer sud nije poštivao niti proceduru niti najosnovnija prava obrane.

Od kada je vojska 3. srpnja svrgnula predsjednika Mursija, međunarodna zajednica je u više navrata izrazila zabrinutost zbog okrutne represije s kojom se nove vlasti, kojima de facto upravlja vojska, obračunavaju s protivnicima.

Prema organizaciji za ljudska prava Amnesty International, vojska je od tada ubila najmanje 1.400 ljudi, većinom pristaša svrgnutog predsjednika, dok je u zatvore strpala više tisuća ljudi.

Vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Mohamed Badie ostaje utamničen u Kairu. Njemu, kao i Mursiju te ostalim visokim dužnosnicima njihovog pokreta, prijeti smrtna kazna u nekoliko preostalih sudskih procesa.
XS
SM
MD
LG