Dostupni linkovi

Napredak u pregovorima u Venecueli


Pregovarači vlade i opozicije u Venecueli dogovorili su se da prošire komisiju koja će da ispita krivicu za pogibiju 41 čoveka u višenedeljnim antivladinim protestima.

Venecuelu dva i po meseca potresa talas antivladinih protesta zbog loše bezbednosne situacije, skupoće i nestašica. U protestima koji su počceli 4. februara, 41 čovek je poginuo, povređeno je 600 ljudi, a 175 je pritvoreno.

Ministsarka spoljnih poslova Kolumbije Maria Angela Holguin, jedna od stranih posrednika u pregovorima vlade i opozicije, rekla je prošle noći da je postignut napredak u naporima da se smire politički nemiri u Venecueli.

Pregovori socijalističkog predsednika Nikolasa Madura i šefova opozicije su počeli prošle nedelje, pod pokroviteljstvom Vatikana, Kolumbije, Brazila i Ekvadora.

Predstavnici Vlade prvo su insistirali na tome da istragu treba da vodi Skupština kojom dominira vladajuća stranka, ali su delimično izašli u susret opoziciji koja traži nezavisnu komisiju, te su u to telo uključe domaće ličnosti kojima obe strane veruju.

Vođe opozicije kritikovale su Vladu što nije prihvatila predlog da amnestira uhapšene demonstrante.

Međutim i posle pregovora, stotine studenata organizovale su još jedne antivladinu demonstracije sinoć u Karakasu: hodali su bosi u znak "kajanja' zbog kriminala i ekonomskih problema zemlje.
XS
SM
MD
LG