Dostupni linkovi

Počinje suđenje Sadamovim sinovima i saradnicima


Sadi Gadafi i Saif el-Islam, dvojica sinova ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija, trebaju se pojaviti pred sudom u ponedjeljak, a suočeni su s optužbama za korupciju i ratne zločine zajedno s još 30 drugih Gadafijevih zvaničnika.

Međunarodnoj zajednici ovo masovno suđenje predstavlja mjerilo za libijski napredak u uspostavljanju demokratske države nakon haotične revolucije 2011. godine kada je okončana četrdesetogodišnja Gadafijeva vladavina.

Libija nakon Gadafija definirana je slabom privremenom vladom i sve većim nemirima jer bivši pobunjenici odbijaju položiti oružje, a naoružani demonstranti blokiraju izvoženje nafte, koja je od ključne važnosti za libijsku ekonomiju.

Suđenje će početi dan nakon što je privremeni premijer Abdulah el-Thini podnio ostavku nakon napada na njegovu porodicu i samo mjesec dana nakon što je smijenjen prethodni premijer.

Međunarodni krivični sud i organizacije za ljudska prava su zabrinute za funkcionalnost pravosudnog sistema iako je vlada prošle godine dobila pravo da sudi Gadafijevom čelniku obavještajne službe.
XS
SM
MD
LG